Brugse complotdenker door politie uit bed gelicht

Hans Blanckaert laakt dat de politie hem zonder het vertonen van een huiszoekingsbevel uit zijn bed lichtte. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De politie heeft midden in de nacht een gewapende inval uitgevoerd in bowlingzaal Kingsclub in de Slachthuisstraat in Brugge en heeft bewoner Hans Blanckaert vanuit zijn flat boven de horecazaak geboeid weggevoerd. Hij had na een eerder faillissement een beroepsverbod en wordt verdacht van witwassen, verduistering en het bezit van verboden wapens. Na twaalf uren in de politiecel werd de Bruggeling vrijgelaten. Hij dient klacht in tegen de politie, omdat die hem geen huiszoekingsbevel toonde bij de razzia.

De Brugse complotdenker Hans Blanckaert, die al jarenlang het gezicht is van bowlingzaal Kingsclub in Sint-Pieters en tijdens de pandemie een betoging van een anti-vaxxers in Brugge organiseerde, lanceerde zondagavond een filmpje op zijn Facebook-pagina, waarin hij het optreden van de politie op de korrel neemt.

Poedelnaakt

“Ik lag vredig te slapen met een mooie dame aan mijn zijde, toen een S.W.A.T.-team met veel geweld om 5 uur binnendrong. Zonder de aanwezigheid van die vrouw was ik er wellicht niet weer”, beweert Hans Blanckaert, die als bewijs foto’s van de camerabeelden van de Kingsclub toont.

Een achtkoppig, gewapend special forces team, voorzien van schilden, beukte de voordeur in, gooide een flitsbom en drong de flat binnen boven het snookersalon. Poedelnaakt werd Hans Blanckaert uit zijn bed gelicht en in de boeien geslagen. “Er werden groene lezers op mij ogen en mijn geslachtsdelen gericht. Een eenvoudige snookerspeler wordt behandeld als was hij de gevaarlijkste terrorist van het land”, vervolgt hij in het filmpje.

Kruisboog

Volgens Hans Blanckaert heeft de politie geld, een kleine kruisboog en een handpistool met 250 kogels meegenomen. “De grote kruisboog hebben ze vergeten. Ik mag toch thuis een handwapen hebben om mij te verdedigen bij een inbraak? Ik heb het enkele jaren geleden gekocht en oefen af en toe op een vuilnisemmer.”

“Indien de politie mij vriendelijk gezegd had, dat ze een verzoek tot huiszoeking van de onderzoeksrechter hebben, zou ik ze binnen gelaten hebben. Tot op heden heb ik dat verzoekschrift niet gezien. Politie en onderzoeksrechter wijzen naar elkaar! Daarom zal ik klacht indienen wegens belaging en inbraak door de politie.”

Geblinddoekt

Hans Blanckaert werd geblinddoekt naar het politiehuis in de Coiseaukaai in Brugge gevoerd, waar hij na een dutje in de politiecel anderhalf uur verhoord werd. “De klacht is een klucht. Ik word verdacht van verduistering, het niet naleven van een beroepsverbod, laattijdige aangiftes en het witwassen van geld.”

“De politie verwijst hiervoor naar mijn faillissement in 2008. Ze zoeken mij sinds 2013. Maar ik ben niet de zaakvoerder van Kingsclub, ik ben er werknemer. Omdat ik het gezicht ben van die horecazaak, denken velen ten onrechte dat ik de zaakvoerder ben. Het is trouwens belachelijk dat ze nu een gerechtelijk onderzoek starten, want op 1 januari 2025 verloopt mijn beroepsverbod.”

Geld

Acht leden van het S.W.AT.T-team en zes mensen van de recherche hebben enkele messen, een lamp met een teaser, een kleine kruisboog en een handwapen meegenomen. Maar ze hebben nu ook cash geld uit een omslag en uit mijn portefeuille mee. Tijdens het verhoor werd mij verweten dat ik een auto verduisterd heb. Maar ik heb mij BMW perte totale gereden!”

“Na twaalf uren hebben ze mij vrijgelaten uit de politiecel. Geen enkele advocaat wil mij bijstaan. Mijn geld – 1.150 euro cash – kreeg ik niet terug. Ik zal de kapotte deur zelf moeten vervangen. Daarom doe ik via Facebook een oproep om mij financieel te helpen bij deze gerechtelijke procedure.”

Naar Paraguay?

“Ik word behandeld als de grootste gangster van België. Doet de politie dat voor elke ondernemer die failliet gaat?”, aldus Hans Blanckaert, die zijn zaak eind deze maand – een weekje later dan voorzien – definitief sluit. Hij heeft plannen om te emigreren naar Paraguay of Argentinië.

Politie en parket hullen zich in stilzwijgen: het gaat om een lopend gerechtelijk onderzoek, daarover kan en mag niet gecommuniceerd worden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier