Brugs lichtspektakel Wintergloed dooft dit weekend definitief zijn lichten

Enkele avonden was er een te grote volkstoeloop tijdens Wintergloed in Brugge. (foto Belga)©MAAIKE TIJSSENS BELGA
Enkele avonden was er een te grote volkstoeloop tijdens Wintergloed in Brugge. (foto Belga)©MAAIKE TIJSSENS BELGA
Stefan Vankerkhoven

Op zondag 10 januari dooft Wintergloed definitief zijn lichten. De volkstoeloop zorgde voor verontwaardigde reacties. Dit weekend hopen de handelaars op veel volk in de winkelstraten. Wordt het stadscentrum overspoeld op de eerste koopjeszondag van de solden?

Vorig weekend moest de lokale politie voor de tweede keer tijdens Wintergloed de invalswegen naar Brugge afsluiten en via de sociale media oproepen om niet meer naar de Breydelstad af te zakken. De druktebarometer sloeg op ‘oranje’. Nadien regende het op de Facebookpagina van de politie berichten van verontwaardigde Bruggelingen dat zo’n lichtspektakel in coronatijden onverantwoord is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Burgemeester Dirk De fauw doofde de lichten op kerstdag, oudejaars- en nieuwjaaravond en verlaatte het aanvangsuur van Wintergloed naar 20 uur om de bezoekers van het lichtspektakel te scheiden van de shoppers. Ook al kreeg hij een brief van een misnoegd achtjarig meisje: “Op dat moment lig ik al lang in mijn bedje! Met corona denkt bijna niemand aan de kinderen!”

Extra besmettingen

Ondanks de vele negatieve reacties op de sociale media haalde de burgemeester de stekker niet uit Wintergloed. “Uit de analyse van het mailverkeer bleek dat veel mensen, die niet eens in Brugge geweest waren, kritiek gaven. Ik sterkte mij aan de vele positieve reacties van Bruggelingen die voor het slapengaan een wandeling maakten om te genieten van de schoonheid.”

De kritiek dat het Brugs stadsbestuur verantwoordelijk zou zijn voor extra besmettingen tijdens Wintergloed, wuift Dirk De fauw weg: “De cijfers bewijzen dit in elk geval niet. Brugge volgt de Vlaamse trend met ups en downs en doet het beter dan meerdere centrumsteden in West- en Oost-Vlaanderen.

De burgemeester voelt zich gesteund door viroloog Steven Van Gucht, die op televisie verklaarde dat hij niet wakker lag van de beelden van Wintergloed: “Alle bezoekers droegen een mondmasker, al liepen ze elkaar op minder dan de veilige anderhalve meter voorbij. De politie heeft geen enkel pv moeten uitschrijven tijdens Wintergloed. De mondmaskerplicht werd perfect nageleefd door de bezoekers.”

De uitspraak van viroloog Marc Van Ranst, die beelden van vele bezoekers aan Wintergloed liever niet ziet, stoort Dirk De fauw. “Ik zie ook niet graag het beeld van Marc Van Ranst die dicht bij Margriet Hermans zit te eten en te drinken tijdens het programma Vrede op Aarde. De speekselspatten van een proestende Margriet dropen bijna van mijn tv-scherm. Ook dit is niet het goede voorbeeld.”

“Terwijl velen op zaterdagmorgen hun tijd spenderen met het leveren van commentaar op de sociale media, trek ik bij mooi weer naar het Tillegembos. Daar bemerk ik op en naast het speelplein veel ouders die zonder masker met elkaar kletsen. Sommigen hebben zelfs een aperitiefje mee. Wie zonder zonde is, hij werpe de eerste steen. Als overheid vragen we aan iedereen om de regels te respecteren. Wij hebben met alle Bruggelingen en bezoekers steeds goed ons best gedaan. Dat blijkt uit het beperkt aantal corona-pv’s in verhouding tot het aantal inwoners en bezoekers.”

Zomaar Wintergloed op het allerlaatste moment schrappen, was voor het Brugs stadsbestuur geen optie. “Iedereen vond het lichtspektakel vorige winter fantastisch”, zegt Dirk De fauw. “Hotels, restaurants en cafés smeekten om een tweede editie. De prijsvraag gebeurde in februari 2020, toen er bij ons nog geen sprake was van corona. Het uiteindelijk fiat van het schepencollege werd net voor de zomervakantie gegeven, toen corona op de terugweg was.”

Dagelijks overleg

“Bij de start van de tweede golf hebben we beslist om een aantal installaties, waar mensen te lang zouden blijven staan, niet op te stellen. Op drukke momenten is alles tamelijk goed verlopen, dankzij de goede aanpak van de politie, de organisatoren van Brugge Plus en de stewards van Club en Cercle. Elke dag was er overleg en werd het parcours aangepast aan de omstandigheden: lichtinstallaties werden uitgeschakeld, er gold eenrichtingsverkeer, mensen werden aangemaand om een andere route te nemen…”

Hoeveel bezoekers precies naar Wintergloed afgezakt zijn, is moeilijk in te schatten. De druktebarometer meet immers alle mensen die zich op het 3,5 km lange parcours begeven en geeft soms verkeerde signalen. Een ‘code oranje’ noopte de politie om over de middag uit te rukken, terwijl de drukte enkel te wijten was aan de vele scholieren die naar school fietsten.

De regen was het enige, echte meetinstrument. Op natte maandagavonden telde de politie slechts 400 bezoekers. Op piekmomenten, tijdens droge weekends, waren er 5.000 mensen op het parcours aan het wandelen. Ter vergelijking: volgens Vincent Drouard van Toerisme Oostende lokte het wandelparcours The Crystal Ship in de kerstvakantie tot 7.000 bezoekers.

Welke lessen trekt de Brugse burgemeester uit Wintergloed, nu komend weekend een koopjeszondag op het programma staat? Dirk De fauw: “Een les is dat je nooit voor iedereen goed kan doen. Maar politici ervaren dit dag in dag uit. Bij elke beslissing zijn er voor- en tegenstanders. Ik heb er wel van wakker gelegen, maar ik heb mij goed laten adviseren door de politie, de mensen van Brugge Plus en onze stedelijke administratie. Ook onze schepenen, die veel kritiek naar hun hoofd geslingerd kregen, bleven als één blok achter de collectief genomen beslissing staan. Ik ben hen daar ook bijzonder dankbaar voor.”

Uit isolement komen

“Het was eenvoudiger geweest om op 28 november de stekker uit het stopcontact te trekken, maar dan zouden we veel mensen een bijzonder mooi beeld van Brugge ontnomen hebben. Het is duidelijk dat de mensen ook eens uit hun kot willen komen. De Bruggelingen hebben nood aan zo’n evenement in open lucht om bij te tanken en even coronaproof uit hun isolement te komen. Indien we niets gedaan hadden, zouden we het verwijt gekregen hebben dat we zelfs niet eens kunnen zorgen voor een warme sfeer in de stad. Ik hoop oprecht dat we dit jaar terug naar het normale leven kunnen gaan en er eind 2021 een derde editie van Wintergloed georganiseerd kan worden, zonder dat de mensen zich moeten zorgen maken over de mogelijke gevaren van corona.”

“Zondag verwacht ik geen overrompeling van de Brugse binnenstad. De eerste dagen van de solden tonen dit aan. Maar we hebben op de twee winkelassen de rijbaan in twee gesplitst. Rechts houden is de boodschap in de winkelstraten, naast mondmaskers dragen en afstand houden. De winkels moeten zelf zorgen dat er niet teveel volk tegelijk binnen gaat. De politie springt bij waar nodig. We blijven waakzaam met politie, gemeenschapswachten en covid-assistenten in de straten. Uiteraard zullen we maatregelen nemen om de Triënnale 2021 coronaproof te maken. We willen alles coronaproof: voetbal, theater, recepties, Meifoor, Heilig Bloedprocessie… Maanden in je kot blijven, maakt de mensen zeer ziek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.