Bruggeling stippelt trip uit langs tal van Zandstraten in Vlaanderen

Kris Logghe: “De mensen in de Zandstraat zorgen nog voor elkaar.”©Davy Coghe Davy Coghe
Kris Logghe: “De mensen in de Zandstraat zorgen nog voor elkaar.”©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Nog op zoek naar een originele staycation tijdens deze paasvakantie? Misschien haal je wel inspiratie bij Kris Logghe uit de Zandstraat in Brugge. Hij zocht alle Zandstraten in Vlaanderen op en stippelde zo een parcours uit om af te leggen met zijn omgebouwd busje. “Of mijn vrienden denken dat ik helemaal gek geworden ben? Dat denken ze al lang hoor…”

Samen met echtgenote Ilse Viaene trekt Bruggeling Kris Logghe (54) er graag op uit met zijn omgebouwde Citroën Jumpy. “Ik haalde er twee rijen zetels uit, zodat we ook in ons busje kunnen slapen. Maar het is al een oud ding, hoor. Als we eens te dicht bij braamstruiken parkeren en daardoor een krasje hebben, zie ik dat dan ook eerder als een medaille dan als een probleem.”

Richting Limburg

Vorig jaar ging de trip met hun busje nog naar Spanje, maar dat is in de huidige omstandigheden niet mogelijk. Dus stippelde Kris zijn alternatieve Zandronde in eigen land uit. Al bleek het toch iets te ambitieus om naar alle Zandstraten in Vlaanderen te reizen. “Aangezien we maar één weekje vakantie hebben, zijn het er veel te veel”, lacht Kris. “Nu starten we richting Knokke om dan via Antwerpen naar Limburg te rijden. In die provincie zijn er namelijk veel Zandstraten. Terugkeren doen we dan langs de Zwalmstreek. Ik weet zelfs niet meer hoeveel Zandstraten we nu effectief zullen passeren.”

“We kunnen niet alle Zandstraten bezoeken. We hebben maar één week vakantie”

“Eigenlijk zochten we gewoon een leuke manier om Vlaanderen te doorkruisen, waarbij we de autosnelwegen kunnen vermijden. Misschien levert het ook wel leuke ontmoetingen op in de verschillende Zandstraten”, legt Kris uit. “Natuurlijk zijn we door de crisis tot dit staaltje creativiteit gedwongen. Anders zouden we wel weer naar Spanje rijden, aangezien we speciaal daarvoor iedere dag een halfuurtje Spaans oefenen. Een mens doet wel meer speciale dingen in deze periode, wij toch alvast. Zo zochten we al uit op hoeveel manieren je door de Koude Keuken kan wandelen – dat zijn er overigens héél veel – en keken we al naar Thuis zonder klank, zodat we zelf dialogen konden bedenken. Of mijn vrienden niet denken dat ik helemaal gek geworden ben? Dat denken ze al lang hoor…” (lacht)

Band met Zandstraat

(gf)
(gf)

Kris is beroepsmatig aan de slag als trajectbegeleider bij Covias, een samenwerkingsverband voor organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Op zijn Zandronde neemt hij naast zijn echtgenote Ilse ook zijn labrador mee. “We hebben ook drie zonen, waarvan er nog twee thuis wonen, maar die hebben hun eigen projectjes. En bovendien is er in het omgebouwde busje geen plaats meer! Zij blijven dus thuis in de Brugse Zandstraat. Als lid van het straatcomité zal ik sowieso ook geregeld iets van onze tocht in de online groep van onze straat posten. De Zandstraat is heel lang, van het centrum tot in Jabbeke, maar we wonen echt in een fijn stuk. Mensen zorgen hier voor elkaar, lenen dingen uit… Het zal fijn zijn als we samen met de buren weer de stoeltjes mogen buitenzetten om samen een pintje te drinken.”

Niet alleen met de Zandstraat heeft Kris een sterke band, ook het Cactusfestival in zijn thuisstad draagt hij een warm hart toe. “Ik ben jarenlang sfeerreporter geweest voor de organisatie. Dan ging ik op de festivalweide op zoek naar mensen met gekke verhalen. Bij deze ben ik dan ook blij dat ik nu eens een andere reporter aan een gek verhaal kan helpen.” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.