Bruggeling onder de loep: advocaat en schilder Henri Imbert des Mottelettes

Henri Imbert des Mottelettes woonde in het huis De La Torre in de Spanjaardstraat. © Davy Coghe
Chris Weymeis
Chris Weymeis Medewerker KW

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: advocaat en schilder Henri Imbert des Mottelettes.

Een zo goed als zeker onbekende Bruggeling is Henri Imbert des Mottelettes. Hoewel hij stamt uit een oud Rijsels geslacht, werd hij op 23 november 1764 in Brugge geboren. Zijn grootvader, Nicolas Imbert de Mottelettes, vestigde zich in 1728 als officier in Brugge en huwde er met ene Van Meuninckxhove. Hun zoon, Charles, huwde met Isabella Rotsart de Hertaing wier moeder Thérèse de Aranda in het huis De la Torre aan de Spanjaardstraat woonde.

Brugse balie

In 1791, Henri was toen 27 jaar, schreef hij zich in als advocaat bij de Brugse balie. In 1813 werd hij tot rechter benoemd, een ambt dat hij tot 1830 uitoefende. Op het einde van de Franse periode was hij ook even gemeenteraadslid van Brugge. De bekende dokter Isaac De Meyer schreef een korte biografie over Henri Imbert. Daaruit vernemen we dat hij ooit in een Frans kapucijnenklooster intrad, maar dat de Franse Revolutie verhinderde dat hij pater werd. Hij keerde dan maar naar zijn geboortestad Brugge terug. Hij huwde er met Maria Anna de Stoop en samen kregen ze negen kinderen. Henri Imbert des Mottelettes genoot bekendheid als schilder en historicus. Als kunstenaar kreeg hij les van Jan Garemijn en volgens De Meyer was hij bijzonder bedreven in het restaureren van schilderijen. In 1802-1803 nam hij met een geschilderd bloemstuk deel aan een tentoonstelling in de Academie in Brugge. Dit werk bekoorde Josephine, echtgenote van Napoleon, dat ze het wou kopen, maar Henri Imbert schonk het haar. Henri Imbert des Mottelettes was ook een groot kunstverzamelaar. In zijn woning, het huis De la Torre aan de Spanjaardstraat, waar ook ooit zijn grootmoeder Thérèse de Aranda woonde, bezat Henri ruim driehonderd schilderijen met werk van onder andere Rembrandt, Breughel, Dürer, Murillo, Teniers en van Oost, maar ook met moderne werken van bijvoorbeeld Eugène Verboechoven. Zo bezit het Brugse Steinmetzkabinet een catalogus van 1838 die verscheen naar aanleiding van de veiling van zijn kunstcollectie na zijn overlijden op 27 februari 1837 in Brugge. De catalogus vermeldt 295 schilderijen en 459 tekeningen en gravures.

Bekendheid

Het grafmonument van Charles Imbert des Mottelettes, zoon van Henri, in Sceaux nabij Parijs.
Het grafmonument van Charles Imbert des Mottelettes, zoon van Henri, in Sceaux nabij Parijs. © GF

Henri’s zoon Charles Imbert (1799-1861) was een tijd advocaat in Brussel, maar trok later naar Parijs waar hij internationale bekendheid verwierf als secretaris van de Société d’Ethnologie en van de Société de géographie. Hij werd begraven op het kerkhof van Sceaux.