Bruggeling Louis De Jaeger met boek op Werelddierendag: “We eten ons dood”

Louis De Jaeger: “Waarom kopen we boontjes uit Kenya, terwijl de groente ook hier geteeld wordt?” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op Werelddierendag lanceert de Brugse landschapsarchitect Louis De Jaeger niet toevallig zijn boek, met de spraakmakende titel: “We eten ons dood.” Daarin doet hij een opmerkelijk pleidooi om tegelijkertijd pesticiden af te schaffen en onze boeren rijker te maken: “Ook mensen die naar de Aldi gaan hebben recht op deftig voedsel.”

“Maandag 4 oktober is het Werelddierendag, het is geen toeval dat ik mijn boek ‘We eten ons dood’ die dag lanceer. De manier waarop we vandaag aan landbouw doen vernietigt de planeet en dieren zijn hier mee de oorzaak van”, zegt Bruggeling Louis De Jaeger. “Jaarlijks vreten 30.000 mensen zich letterlijk dood, maar er is veel meer aan de hand. “We eten allemaal ongezonde bulkvoeding. Ons verwerkt voedsel zit vol chemische stoffen die we niet nodig hebben en we krijgen allerlei pesticiden mee naar binnen. In feite spuiten we gif op onze producten die ons gezond horen te maken. De industrie lacht mijn kritiek weg en beweert dat elk van die chemische stoffen niet schadelijk zijn voor de mens. Maar ze doden de bacteriën en organismen in ons lichaam die ons gezond moeten houden. Het is een opeenstapeling van al dat gif dat op langere termijn tot chronische ziekten leidt. Een cocktail van alles zorgt voor vele kankers.”

Reizen

Van waar haalt een 27-jarige Brugse landschapsarchitect al die ‘boerenwijsheid’? Louis De Jaeger: “Als kind al droomde ik ervan om boer te worden. Mijn grootmoeders waren boerendochters, zij hebben mij geïnspireerd. Toen ik klein was, leerde mij moeder mij om groenten in een eigen moestuintje te kweken. Na mijn middelbaar aan het KA Vijverhof in Sint-Michiels ben ik naar het buitenland getrokken. Ik heb vijf jaar de wereld rondgereisd en ben in het buitenland een jaar boer geweest, waarna ik groenmanagement in Roeselare gestudeerd heb.”

“Ik keek rondom mij en zag hoe wij onze landbouw al decennialang aan het doodmaken zijn. Tijdens mijn zoektocht bezocht ik niet alleen het Amerikaanse continent, maar ook Marokko, Rusland en diverse Europese landen. Ik ging in gesprek met professoren, (hippie) boeren, Bayer en Monsanto. Door de klimaatverandering staat onze landbouw nog meer onder druk, onze voedselproductie is in gevaar. Als je fruit of groenten proeft bij een bioboer die op natuurlijke wijze teelt, krijg je een mondorgasme. In vergelijking daarmee trekt het bulkvoedsel uit de supermarkt op niks. We leven in een gekke wereld: jongeren kopen iPhones van 1200 euro, maar eten slecht voedsel. Ik probeer van elke maaltijd een feest te maken, met pure en hoogwaardige ingrediënten.”

“Mijn Brussels bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur Commensalist heeft een gelijkaardige missie: we proberen in opdracht van onze klanten zoveel mogelijk hectare grond duurzaam te maken. Pluktuinen genereren, kastanjebomen planten….”

Eigen voedsel eerst

Zijn boek staat vol slogans als : GGO’s zijn cool maar totaal overbodig, terug naar de natuur is niet terug naar de middeleeuwen. We moeten de technologie omarmen en de natuur hacken. Eigen Voedsel Eerst. En: ook mensen die naar de Aldi gaan hebben recht op deftig voedsel. Louis De Jaeger: “Dat is mijn grootste frustratie: gezond eten is bij ons duurder dan ongezond vreten! Nu kunnen enkel de happy few het zich veroorloven om gezonder te eten, het zijn enkel de mensen met genoeg geld. De anderen eten vette en gesuikerde bucht. Het zou omgekeerd moeten zijn.”

“Het erge is dat in Europa auto’s aan strenge veiligheidsnormen moeten voldoen, maar het bespoten voedsel niet. Het Europees Voedsleagentschap is een stap in de goede richting, maar er is meer nodig. Ik heb niks tegen grootschaligheid en globalisering. Maar waarom voeren wij boontjes in uit Kenya, terwijl ze ook hier geteeld worden? We moeten opnieuw leren om aan natuurlijke landbouw, zonder pesticides, te doen.”

“Wereldwijd heb ik genoeg voorbeelden gezien van natuurlijke landbouwsystemen die wel werken. Ze produceren zelfs goedkoper en evenveel tonnage per hectare, tegen een eerlijke prijs. Het is aan onze regeringen om de kwaliteitsnormen te verhogen, zo kan er ook veel bespaard worden op de ziekteverzekering”, aldus Louis De Jaeger.

We eten ons dood door Louis De Jaeger is uit bij Houtekiet en kost 21,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier