Brugge telde 1,4 miljoen bezoekers tijdens Wintergloed

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens Wintergloed ontving Brugge 1,4 miljoen bezoekers, waarvan bijna de helft tijdens de kerstvakantie. Toerismeschepen Philip Pierins blikt tevreden terug op het evenement. Op 18 februari volgt een definiteve evalautie, zodat Brugge weet wat te verwachten eind 2020.

Raadsleden Nele Caus (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) vroegen tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond om een evaluatie van Wintergloed, het winterfestival dat tussen 22 november en 6 januari de sfeer in Brugge bepaalde. “Duurzaamheid en een betere spreiding van de activiteiten waren de drijfveren van ons nieuw concept”, stelt toerismeschepen Philip Pierins .

Brugge kende deze winter vijftien topdagen met meer dan 40.000 bezoekers. Zaterdag 28 december brak een absoluut Brugs record, met meer dan 60.000 bezoekers“, aldus Philip Pierins. Tot zijn grote vreugde waren er minder dagtoeristen, wel meer ‘dagrecreanten’ uit de omliggende gemeenten en meer verblijfstoeristen: “Onze hotels telden deze winter 138.000 aankomsten, goed voor 234.000 overnachtingen.

16.549 wintergasten waagden zich op de schaatspiste aan het Minnewaterpark, de winterbar had een omzet van 224.116 euro. Enig minpunt was de mislukte drones show op Oudejaarsavond. “Een financiële kater houden we daar niet aan over. We bereikten een compromis met de organiserende firma en betalen net als de plaatselijke handelskring van ‘t Zand slechts 2.500 euro. Normaal gezien moesten we samen met de handelaars 25.000 euro ophoesten voor die show”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Toerismeschepen Philip Pierins lichtte al een tipje van de sluier voor de winter van 2020: “We zullen de poortstraten betrekken bij Wintergloed. Een lichtshow in het Albertpark kan niet, want dat park zal heraangelegd worden.”

Nele Caus suggereerde alvast een klank- en lichtspel op de reitjes….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.