Brugge biedt 10.000 euro noodhulp aan Gaza

Een van de vele betogingen waarin opgeroepen werd tot solidariteit met het Palestijnse volk © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

Brugge schenkt 10.000 euro aan Oxfam voor het bieden van noodhulp aan de slachtoffers van Gaza. Raf Reuse (Groen) betreurt dat Brugge geen producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever boycot.

De Brugse gemeenteraad keurde maandagavond het dossier goed om in het kader van de lokale mondiale werking10.000 euro van het noodhulpfonds ter beschikking te stellen aan Oxfam voor het bieden van noodhulp aan de slachtoffers van Gaza.

Raadslid Raf Reuse (Groen) vindt dat Brugge meer kan doen: “Ik betreur dat het stadsbestuur, onder impuls van Open VLD, geen boycot wenst in te voeren van Israëlische producten, die symbool staan voor de onderdrukking van de Palestijnen.”

Duidelijk teken

“Met name producten die in de bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever geteeld of geproduceerd worden. Op die manier zou Brugge nochtans een duidelijk teken kunnen geven dat onze stad de Israëlische kolonisatiepolitiek niet steunt Door de producten te kopen daarentegen versterken wij de Israëlische economie”, aldus Raf Reuse.

Voor Pol Van Den Driesche (N-VA) zou Brugge die som beter schenken aan een neutrale organisatie als het Rode Kruis, dat actief is in Gaza. Pascal Ennaert (Vooruit) hekelde dat N-VA Oxfam niet als een neutrale vereniging aanziet. Sandrine De Crom (Open VLD) zei dat haar partij de gruwel in Gaza veroordeelt, maar stelde dat Brugge het probleem niet zou oplossen.

Twee kanten

Stefaan Sintobin (VB) zei dat er twee kanten aan het verhaal zijn: “Israël wil de Jihadisten van Hamas stoppen. Maar ik kies geen kant in dit dossier.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) reageerde: “Er is alleen een vraag binnen gekomen van Oxfam, die ook actief is in Brugge. Ik heb alle vertrouwen in die organisatie. Een boycot is enkel een sterk symbolisch teken, de uitvoerbaarheid is te moeilijk. Zelfs Europa kan het niet controleren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier