Brouwerij Verhaeghe en restaurant Koevert binnenkort op Netflix?: Zuid-Koreaanse filmploeg op bezoek in Vichte en Kerkhove
Zuid-Koreanen zijn al langer zot van Duchesse de Bourgogne, het oerbier van Brouwerij Verhaeghe uit de Beukenhofstraat in Vichte. Export manager van Brouwerij Verhaeghe Amaury Kervyn d’Oud Mooreghem organiseerde op vraag van zijn importeur uit Zuid-Korea een trip voor een filmploeg Zuid-Koreaanse foodies met een missie die zich uitstrekt over tien landen all over de world, waaronder België.
De bedoeling was om het land te bezoeken vanuit die bepaalde drank. “In ons geval kon ook Duchesse de Bourgogne in beeld komen in relatie tot gastronomie en cultuur. Dit allemaal voor een serie op Wavve, de Koreaanse Netflix met meer dan drie miljoen kijkers.” De neergestreken filmmakers leerden het brouwproces kennen in de Vichtse brouwzalen, waarna de trip leidde naar het oudste Kortrijks café Oud Cortryck, waarvan brouwerij Verhaeghe eigenaar is. Vervolgens was er een culinair bezoek aan restaurant Koevert in Kerkhove met de nadruk op foodpairing.
18 afleveringen
“In totaal zijn er tien afleveringen, waarvan één al werd uitgezonden in 18 landen op Wavve”, vertelt Amaury. “Aflevering twee, dat zich dus in België afspeelt, zal er ook te zien zijn vanaf februari 2025. Daarop tekende Netflix ook in. Zij stelden op hun beurt dat, indien er meer dan twee miljoen views zijn, deze aflevering ook gestreamd zal worden op Netflix Internationaal. Goud voor ons als kleine brouwerij!”
“Dit is echt puur goud voor ons als kleine brouwerij”
Buiten een perfecte Duchesse leren tappen in Oud Cortryck, bezocht het internationaal gezelschap ook een aantal hotspots waaronder de Sint-Arnolduskapel in Tiegem, de Broeltorens in Kortrijk en het Belfort in Brugge. “Nu filmen ze in Frankrijk hoe een specifieke champagne zich verhoudt tot de druiven en de gastronomie. Daarna komt nog Portugal met Porto, California met California wijn, Italië met Barolo wijn.”
Vlaamse charme
Wim Loontjens van restaurant Koevert in Kerkhove werkte mee aan het boek ‘Beerstronomy’ over foodpairing, waarbij brouwerijen verschillende koks vroegen om iets met hun bier en foodpairing te doen. “Ik deed dat voor Karl Verhaeghe van Brouwerij Verhaeghe”, aldus zaakvoerder Wim Loontjens (50). “Vandaar stuurde hij de filmploeg door naar mij. “Toeval wil dat de boer rechtover mijn restaurant ‘de patatn’ aan het planten was. Het paste in mijn verhaal over de frietjes die we aan het voorbakken waren.
Ook onze verre buren van Hoeveslagerij Basile brachten we een bezoek. Dat leerde de Zuid-Koreanen meer over onze korte keten. Ze waren onder de indruk van de verschillende rassen waaronder Angus, Blonde d’Aquitaine, Parthenais èn de rijping in ‘t slagerijtje. De schitterende veldkapel van de familie Matton gaf een inkijk in de Vlaamse tradities van weleer. De wetenschap dat de bierdraf -het bezinksel dat rest na het brouwproces- onderdeel uitmaakt van de voeding van de runderen, maakte ten slotte het verhaal compleet.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier