Broers openen Brouwerij B: “Uit liefde voor Blankenberge”

Voor broers Pieter en Jan De Soete komt nu een (bier)droom uit. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Nu ze met een microbrouwerij hun intrek namen in de ambachtelijke zone Riethoek, begint voor Pieter en Jan De Soete een nieuw hoofdstuk in het bierverhaal. De broers maken met Brouwerij B een jongensdroom waar.

“Bierbrouwen schenkt veel voldoening. Het creëren, van basisgrondstof tot een mooi biertje, geeft een fijn gevoel en je legt er ook iets van jezelf in. Zoals een kok die een lekker gerechtje op tafel tovert.” Sinds ze een drietal jaar geleden hun eigen bierfirma begonnen, zijn Pieter (37) en Jan (34) De Soete die gestaag aan het uitbouwen. De Real en de Dark Love – een blondje en een bruintje – zijn ondertussen bij zo’n 20 horecazaken en een twaalftal verkooppunten verkrijgbaar. Van het bezoekerscentrum in de Uitkerkse Polder, tot Tante Mie in Lissewege. En tevens bij Carrefour: de biertjes van de gebroeders De Soete zijn immers een erkend West-Vlaams streekproduct.

Van de Real Love – volgens de broers een aanrader bij wulloks – verwijst de naam overigens níet naar de broederliefde tussen de twee. “We brouwden dat bier ter gelegenheid van mijn trouwfeest. Ter ere van onze broederliefde bedachten we nadien de Dark Love”, knipoogt oudste broer Pieter. De biertjes van Brouwerij B zijn er van hoge gisting; echte degustatiebieren die je drinkt voor de geneugte. “Het mooiste compliment is dan ook dat de mensen ze grààg drinken. Goed bier behoeft geen krans”, aldus Jan.

De cirkel is rond

Het bierverhaal van de twee broers begon in 2010 met de oprichting van ‘t Scarphoutertje, het proeversclubje waarmee ze nu jaarlijks ook een bierfestival organiseren. Jan en Pieter verdiepten zich in de zythologie en werden volleerde bierkenners. “Voorheen bedachten we ook al zelf onze recepten. Maar nu is de cirkel helemaal rond”, glimlacht Jan.

“Het was wel even schrikken toen het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, red.) al onze recepten opvroeg. Elk grammetje mout moet immers getraceerd kunnen worden. We moesten zelfs een bestrijdingsplan voor ongedierte voorleggen – gelukkig hadden we ons vooraf goed laten informeren.”

Het zou leuk zijn mochten we een bierfestival kunnen organiseren

Nu ze hun eigen brouwinstallatie binnenhaalden, is ‘Brouwerij B’ officieel een feit. De broers gaan naar een capaciteit van 100 hectoliter per jaar. “Dat zijn iets meer dan 30.000 flesjes”, rekent Pieter uit. In hun bedrijfspand in de Gildestraat beschikken de broers ook over een grote bezoekersruimte. Ze willen er elke tweede en vierde zaterdag van de maand de deuren openzetten voor het grote publiek. “De stoelen in onze bezoekersruimte komen van bij Mama Tomy”, glimlacht Pieter, die zelf boven de brouwerij woont. “Voorheen zat hier een kachelwinkel.”

De B in de Brouwerij staat voor ‘bier’, ‘broers’ en ‘Blankenberge’. Jan en Pieter komen binnenkort met een paar nieuwtjes op de proppen: een bruut, champagneachtig – lees ‘feestelijk’ – biertje naar aanleiding van het 750-jarig bestaan van ‘t steedje, het carnavalsbier é N’echten en dan ook nog een stout bier waarmee ze het lokale vissersverleden in de kijker willen zetten. “We houden van onze stad.”

Eerste brouwerij in 1502

De broers doken voor de gelegenheid overigens ook eens in de archieven: het bleek al meer dan 75 jaar geleden te zijn dat er in ‘t steedje nog enige brouwactiviteit was. “De vroegste vermelding die we in de stadsarchieven hebben teruggevonden, ging over een brouwerij in het jaar 1502. Ooit had zelfs het kleinste dorpje wel een brouwerijtje. Het was pas toen er een degelijk bewaarsysteem kwam en het bier dus ook gemakkelijker getransporteerd kon worden, dat dit geleidelijk aan veranderde”, vertelt Jan.

Over hun ambities zijn de broers bescheiden: het brouwen blijft een – weliswaar wat uit de hand gelopen – hobby. “Het zou ook sowieso erg moeilijk zijn om tegen de grote brouwerijen op te boksen. Dat deert ons niet – integendeel: we moeten de grote broertjes dankbaar zijn. Het zijn zij die onze Belgische bieren hun wereldwijde reputatie hebben geschonken”, zegt Jan.

Bierfestival op komst?

En een echte bierdrinker houdt van variatie, leren we tot slot ook nog. “Zo heeft elke kustgemeente vandaag bijvoorbeeld haar eigen biertje. Ik vind het overigens typerend dat ze elk hun eigen gedacht doen”, glimlacht Jan. “Toch zou ik het leuk vinden om in de toekomst allemaal samen een jaarlijks bierfestivalletje te organiseren, dat dan afwisselend zou kunnen plaatsvinden van Knokke-Heist tot in De Panne. We hebben dat idee al eens opgeworpen, maar het moet nog gisten.”

Pieter werkt als havenarbeider in Zeebrugge, Jan als betontechnoloog. “Maar ik ben van opleiding medisch laborant. Bier brouwen is ook een beetje scheikunde”, aldus Jan. En vader Dany, die denkt er het zijne van. “Pieter en Jan hebben allebei bier leren drinken bij de KSA. Maar ze hebben hun bourgondische levensstijl ook wel een beetje van thuis meegekregen”, knipoogt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier