Broederlijk Delen Lauwe: “Takeaway is de enige manier om iets te doen”
Broederlijk Delen kan in Vlaanderen rekenen op duizenden vrijwilligers, die met hart en ziel timmeren aan een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Door de coronamaatregelen moeten plaatselijke afdelingen van Broederlijk Delen creatief op zoek gaan naar een veilige manier om geld in te zamelen. De pastorale eenheid ‘De Bron’ Lauwe Rekkem organiseert daarom een takeawayversie van haar ‘klassieker’ Culinair Solidair.
“Culinair Solidair is onze jaarlijkse traditionele maaltijd op Palmzondag”, steekt voorzitster Thérèse Denorme van wal. “Op het menu staat dan telkens een typische maaltijd uit een gekozen themaland. Twee jaar geleden mochten we in het cultureel centrum rekenen op een tachtigtal eters, vorig jaar kon de maaltijd omwille van de coronaperikelen niet doorgaan.
Dit jaar organiseren we Culinair Solidair wel, maar in een andere vorm. We organiseren een heuse takeaway, de enige formule die ons in staat stelt om toch iets te doen. Volwassenen betalen 17 euro en kinderen tot twaalf jaar 10 euro voor een afhaalmaaltijd met warme beenhesp, gebakken krielaardappeltjes, een assortiment groenten en aangepaste sauzen. De maaltijdpakketten kunnen op Palmzondag 28 maart tussen 9.30 en 11.30 uur coronaveilig afgehaald worden bij Peter & Heidi in de Wevelgemstraat 73 in Lauwe.”
Inschrijven kan tot uiterlijk 20 maart, via overschrijving op het rekeningnummer BE05 7785 2203 6675 met vermelding van naam, het aantal volwassenen aan 17 euro en kinderen aan 10 euro en de vermelding ‘afhaalmenu Broederlijk Delen’.
Inschrijven kan ook door de nodige gegevens samen met gepast geld in een gesloten omslag te deponeren in de brievenbus van de organiserende leden. “Omdat Broederlijk Delen dit jaar zestig jaar bestaat, doen we er alles aan om van deze takeawayformule een succesverhaal te maken. We hebben de lokale seniorenverenigingen aangesproken om extra promotie te maken. We kregen al heel wat positieve reacties op ons initiatief, waarbij we ook voor het eerst de krachten bundelen met de Rekkemse vrijwilligers’, aldus de voorzitster.
Koffiestop
Voorlopig beperkt het actieplan van Broederlijk Delen Lauwe zich dit jaar tot het organiseren van Culinair Solidair. “We wachten verdere versoepelingen af vooraleer we nog acties plannen”, zegt Thérèse Denorme. “Eigenlijk is de vastentijd de periode bij uitstek om allerlei acties op het getouw zetten. Zo organiseren we in andere jaren ook een plantjesverkoop ter gelegenheid van de instapviering van de communicantjes.”
“Vorig jaar verkochten we 230 plantjes. Met halfvasten is er een koffiestop met de vormelingen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag is er een sober maal in zaal Emmaüs. Er kruipt heel veel tijd in om alles te organiseren. We zijn met een beperkt aantal vrijwilligers, maar er is een goede taakverdeling. Affiches ophangen en promotie maken, de zaal klaarzetten en opkuisen, eten maken…: iedereen heeft zijn taak en zo loopt alles gesmeerd. Voor de koffiestop kunnen we rekenen op de hulp van de catechisten, en bij Culinair Solidair steken familieleden en vrienden een handje toe. We denken wel na over verjonging van onze ploeg, maar het is moeilijk om mensen die nog gaan werken te engageren.”
Sorry, El Salvador
Dit jaar gaat de opbrengst van Culinair Solidair rechtstreeks naar Broederlijk Delen. “Normaal schenken we geld aan projecten die door onze streekgenoten opgezet worden in het Zuiden. Vorig jaar steunden we ‘Les Amis de Warang’, maar door de coronacrisis was dat een beperkt bedrag, uitsluitend afkomstig van de plantjesverkoop. Dit jaar hadden we graag Dominique Ballegeer, missionaris in El Salvador, gesteund. Maar uit veiligheidsoverwegingen keerde hij naar België terug. In combinatie met het moeilijke coronajaar deed dit ons beslissen om die steun uit te stellen tot 2023.”
Serge Berten
“Volgend jaar, ten slotte, zal het precies veertig jaar geleden zijn dat Serge Berten in Guatemala ontvoerd en vermoord werd. Het is dan ook een uitgelezen moment om geld te schenken aan het Serge Bertencomité, waarin Marc Codron erg actief is.”
“In de toekomst willen we graag proberen een breder publiek te bereiken. We hebben nieuwe projecten in gedachten, maar nu is het wachten tot corona niet langer ons leven beheerst.”
Broederlijk Delen Lauwe
Opgericht: In Vlaanderen bestaat Broederlijk delen dit jaar 60 jaar. Na meer dan dertig jaar en na het vertrek van pastoor Nikolaas Vanneste, hield de vorige Lauwse bestuursploeg
Voorzitter: Thérèse Denorme volgde in 2018 pastoor Nikolaas Vanneste op.
Bestuursploeg: diaken Steven Knockaert, Anne-Mie Demeester, Patrick Saelen en Marie-Agnes Van Aerde. Met de vorig jaar opgerichte pastorale eenheid ‘De Bron Lauwe-Rekkem’ werken beide parochies samen. Voor Culinair Solidair komen daar nog pastoor Chris Deconinck en Trees Deblaere vanuit Rekkem bij.
Contact: Anne-Mie Demeester, 0474 47 58 22.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier