Brandweerkledij krijgt dankzij Lauwenaar tweede leven op de Filipijnen

Wat begon als een toevallige ontmoeting op vakantie in het thuisland van zijn vrouw, groeide uit tot een internationaal avontuur. Lauwenaar Olivier Calle werd op 3 juli plechtig ontvangen op het Filipijnse eiland Marinduque. De reden? Een schenking van oude interventiekledij voor brandweermannen en tweedehandspolo’s van de redders aan de kust.

Olivier Calle schonk dozen vol brandweer- en redderskledij aan de lokale posten van Marinduque op de Filipijnen. © gf

“Zo’n tien jaar geleden was ik met mijn vrouw op bezoek bij haar familie op Marinduque, een van de vele eilanden van de Filipijnen”, vertelt Olivier. “Daar stootte ik toevallig op een lokale brandweerpost. Zelf ben ik ook actief als vrijwilliger bij de brandweer in Lauwe en ik werd er hartelijk ontvangen.” Olivier kon het goed vinden met de plaatselijke chief en hield de voorbije jaren nauw contact met de Filipijnse brandweermannen. “Drie jaar geleden kon ik een tweedehands aed-toestel op de kop tikken. Dat heb ik toen opgestuurd naar Marinduque.”

Maar daar bleef het niet bij. Toen vorig jaar de inteventiekledij van de hulpverleningszone Fluvia werd vervangen door nieuwe kleren, kreeg Olivier de vraag of hij er iets mee kon. “Ook de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen schonk een aantal beroemde rode polo’s van hun redders. Ik wist natuurlijk meteen een goed adresje.” (lacht) Per boot werden twee grote dozen vol kleren naar de Filipijnen gestuurd, Olivier zelf ging er begin juli op vakantie.

Enorm dankbaar

“In het bijzijn van Koenraad Du Pont van de Belgische ambassade in Manilla, die speciaal naar Marinduque afreisde, mocht ik op 3 juli de kledij overhandigen. Het werd een gigantisch avontuur want er moesten tal van beveiligingsmaatregelen worden getroffen. Onder begeleiding van een SWAT-team van de politie en de vice-gouverneur bezochten we de verschillende brandweerkazernes”, vertelt Olivier. “De dankbaarheid van de plaatselijke brandweer én overheid is onbeschrijflijk. Je merkt meer dan ooit dat de brandweer één grote, hechte familie is, waar ook ter wereld.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.