Boven de Wolken kan zeker nog een jaar blijven bestaan

Boven de Wolken is gered, voor minstends een jaar dan toch. De 500.000 euro die nodig is om een jaar werking te garanderen is bijna binnen. © vzw Boven de Wolken
Phebe Somers

Vlaanderen heeft zich van z’n beste kant laten zien. Vzw Boven de Wolken lanceerde een maand geleden een oproep dat ze 500.000 euro nodig hadden om hun voortbestaan te garanderen. Vandaag staat de teller op 476.653 euro. “Wij zijn enorm ontroerd door het overweldigende succes van deze actie”, aldus oprichtsters Anneleen Fransen en Sharon Geirnaert.

Begin september legde Anneleen uit hoe het komt dat ze dit jaar serieus in de problemen zitten op vlak van fondsen. Een crowdfunding en sms-actie moesten hen helpen te overleven. Dat verliep niet zonder slag of stoot, want na het overweldigende succes van de inzamelactie lag de website plat.

Voor een jaar werking is ongeveer 500.000 euro nodig, en die kaap heeft de vzw nu bijna overschreden. “Momenteel hebben we 476.653 euro ingezameld. Daarnaast werden er meer dan honderd acties op poten gezet door sympathisanten, die inkomsten komen uiteraard later nog. We willen iedereen danken voor hun hartverwarmende steun”, klinkt het. Er is dus weinig twijfel dat Anneleen en Sharon hun doel zullen behalen eens alle donaties binnen zijn.

Structurele ondersteuning

Naast foto's maakt de organisatie ook symbolische geboorteaktes voor doodgeboren kindjes.
Naast foto’s maakt de organisatie ook symbolische geboorteaktes voor doodgeboren kindjes. © vzw Boven De Wolken

Boven de Wolken kent sinds 2016 echter een exponentiële groei. Het initiatief wordt steeds populairder en het taboe kleiner, waardoor het team van de vzw steeds meer aanvragen binnenkrijgt om foto’s te nemen van sterrenkinderen. Nu campagnes zoals De Warmste Week terug kunnen plaatsvinden wordt er verwacht dat de fondsen voor de komende jaren terug zullen binnenkomen zoals tevoren, maar door de stijgende vraag zijn er ook meer middelen nodig.

Momenteel ontvangt Boven de Wolken geen subsidies en zijn de giften die ze krijgen niet fiscaal aftrekbaar voor de schenkers. Maar daar komt in de toekomst misschien verandering in: “Er is een wetsvoorstel ingediend zodat wij ook fiscale attesten kunnen uitschrijven, wat het fiscaal interessanter maakt om ons te steunen. We zijn ook ontvangen door minister-president Jan Jambon en minister Wouter Beke om te bekijken of structurele ondersteuning mogelijk is.”

Tot eind september kun je via sms een gift doen: stuur BDW naar 4330 en doneer zo 1 euro. Wil je een grotere schenking doen? Dan kan dat via deze website. www.redbovendewolken.be


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.