Boerenbond lanceert bloesemactie bij Demyfruit in de Kerkhofstraat
Met spandoeken en wandelingen roepen Vlaamse fruittelers op tot waardering voor de fruitteelt en lokaal fruit. De Boerenbond lanceerde de actie ‘Geen bloesems zonder fruittelers, kies voor fruit van bij ons’.
“Deze meestal familiale bedrijven moeten we blijven koesteren, want de fruittelers steken er hun hart en passie in”, zegt Joris Dewinter, tuinbouwconsulent Boerenbond. “Het gaat om een dalend aantal wegens onder meer geen opvolgers of geen overnemers. Met onze bloesemactie willen we de fruitteelt op een positieve manier onder de aandacht brengen .” In de Gapersgemeente is Christophe Demyttenaere (37) ondertussen al de derde generatie. Het begon met zijn grootouders Frans Demyttenaere en Ida Frimout zaliger. Door de crisis in de vlassector schakelden ze over naar fruit. Fruitbedrijf Demyttenaere werd met de derde generatie zes jaar geleden DemyFruit.
Lekker van smaak
Vader Lode helpt er nog mee. “Op een aantal locaties, allemaal in Geluwe, staan er acht hectare peren en zes hectare appelen”, vertelt Christophe. “We kweken zo’n vijftien soorten appelen en dat is interessant voor onze winkelverkoop. We hebben veel nieuwe soorten, lekker van smaak. De afgelopen twee jaar kent ‘koop lokaal’ echt wel een boost. Jonge mensen willen weten wat ze eten.” Zijn echtgenote Emmy Gruyaert ziet in de winkel alvast veel volk over de vloer komen.
Door de aanhoudende pandemie gaan de mensen almaar meer fietsen of wandelen. “Het is nu een ideaal moment om onze bloesemactie te lanceren”, zegt Joris Dewinter. “Na een lange en moeilijke winter ontwaken we allen uit onze winterslaap en trekken we naar buiten. Om met volle teugen te genieten van een landschap dat ontwaakt. Het hoogtepunt van dit ontwaken zijn de heel mooie bloesems .”
Seizoensarbeiders
De Boerenbond is alvast trots op de fruittelers. “Dat wordt de komende weken benadrukt met de bijna 200 spandoeken in het veld en een tiental bloesemwandelingen in heel Vlaanderen”, zegt Joris. Op een bloesemwandeling in Geluwe is het nog even wachten.
“Omwille van corona is het niet evident om dat nu te organiseren”, zegt Christophe Demyttenaere die enorm van zijn job houdt. “ We werken buiten en leven mee met de natuur. Van groeien, bloeien en snoeien tot plukken. De appelen staan binnen een tweetal weken volop in bloei. Van half augustus tot begin november plukken we. Onder meer met hulp van seizoensarbeiders.” (EDB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier