Boek over Brugge tijdens WO II krijgt vervolg: “Met foto’s genomen door Duitse soldaten”

Gistelnaar Filip Debaillie bundelt 100 unieke foto’s uit Brugge tijden WO II. © PM
Redactie KW

Filip Debaillie, auteur van verschillende heemkundige en historische publicaties, brengt een vervolg uit over de Tweede Wereldoorlog in Brugge. Daarin spelen een mooie en zeldzame selectie foto’s een hoofdrol.

Meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is nog steeds niet alles beschreven wat er toen is gebeurd. “Honderden misschien zelfs duizenden boeken beschrijven uitgebreid het militaire aspect van die oorlog. Weinig publicaties hebben echter aandacht voor de gewone mens”, opent Filip Debaillie.

“Nochtans was het voor hen óók oorlog. Ze pleegden geen heldendaden, maar probeerden elke dag te overleven. Dagelijks werden ze geconfronteerd met honger, bombardementen, razzia’s of intimidaties. Voor velen onder hen kon elke dag de laatste zijn. Ook in Brugge was die vrees gegrond, want de oorlog was ook in deze rustige provinciehoofdstad realiteit geworden.”

Feldkommandatur

In april kwam een eerste boek uit over Brugge tijdens WOII. “In dit tweede deel proberen we aan de hand van een honderdtal originele foto’s het beeld van de stad verder aan te vullen”, zegt de schrijver. “Ook de beelden in deze selectie zijn één voor één persoonlijke foto’s door Duitse soldaten genomen, meestal als herinnering aan hun bezoek of aan hun inkwartiering. Aangezien Brugge toen toch een aantal kazernes rijk was en ook de Feldkommandatur er gevestigd was, was de stad altijd door Duitse soldaten overrompeld. Parades, optochten van de muziekkapel en vooral toeristische plekjes werden gretig gefotografeerd. Het maakte niet alleen deel uit van hun verblijf, maar ze vergaten toen ook voor een korte tijd de oorlog. De foto’s – de meeste nooit eerder gepubliceerd – brengen als het ware de oorlog weer tot leven. Ze zijn soms tragisch, soms grappig, soms ontroerend. Ze laten de kijker toe mee te dwalen en te dromen in het vluchtige beeld van de opname.” Alle foto’s zijn zoals in het eerste deel voorzien van een korte begeleidende tekst.

Aanvulling

“Ik ben ervan overtuigd dat ze een waardevolle aanvulling zullen zijn op het eerder verschenen boek over Brugge.” Ook de rand van de stad komt aan bod. Uitgeverij is Bonte uit Brugge, waar je het boek in de Heidelbergstraat kan kopen voor 29,95 euro.

Meer info:filip.debaillie@telenet.bebontemagazine@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier