Bloksquare op 5 locaties in Poperinge: “We rekenen op verantwoordelijkheidszin van studenten”

Zo studeerden de studenten in de zomer van 2019.
Zo studeerden de studenten in de zomer van 2019.
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De jeugddienst van Poperinge denkt ook deze blokperiode aan haar studenten, daarom voorziet de stad opnieuw de gekende ‘Bloksquare’. Op vijf locaties kunnen studenten hoger onderwijs in groep studeren van 12 mei tot en met 27 juni. “Al meer dan 120 studenten hebben zich aangemeld een dag na het openen van de inschrijvingen”, zegt schepen Ben Desmyter (CD&V).

“Door de huidige coronamaatregelen voorzien we enkele extra ruime locaties om zo maximaal de studenten te spreiden en voldoende ruimte te geven. De extra ruimtes bevinden zich zowel in het centrum als in deelgemeenten. Dagelijks kunnen 136 studenten terecht in de bloklocaties”, zegt schepen Ben Desmyter (CD&V).

“Tijdens de kerstperiode hebben we even getwijfeld om bloksquare te organiseren. Op dat moment mocht je minder door de coronamaatregelen dan nu. Onder bepaalde omstandigheden mocht groepstuderen dan toch en hebben we last-minute bloksquare georganiseerd. Toen is alles vlot verlopen. Deze keer zijn er vijf locaties voorzien: Gotische zaal van het stadhuis, OLV kerk, De Speelveugel in centrum Poperinge en OC De Croone & OC Rookop voor deelgemeenten Proven en Reningelst.”

Enkel Poperingse studenten

“In de Onze-Lieve-Vrouwekerk kunnen studenten al enkele jaren in de zomer studeren. In de winter is de kerk geen optie, omdat het daar dan te koud is. De Kerkfabriek is altijd bereid om de studenten een plaatsje te gunnen om te studeren. De OLV-kerk is de minst gebruikte kerk in Poperinge en is ook voorzien van sanitair en internet. Dat is niet in elke kerk het geval.”

“De Gotische Zaal wordt in de zomer niet als locatie gebruikt, maar deze keer wel. Net zoals afgelopen winter kunnen studenten ook terecht in De Speelveugel. In Reningelst en Proven zijn er kleinere locaties. Daar gaan vooral studenten uit het dorp of aanpalende dorpen naartoe”, vertelt Desmyter. “Deze keer kunnen enkel Poperingse studenten hoger onderwijs terecht in Bloksquare. Andere jaren controleren we dit niet echt, maar de plaatsen zijn nu wel beperkter.”

Verantwoordelijkheidzin

De stad rekent tijdens bloksquare op de verantwoordelijkheidszin van de studenten. “Het is hun taak om de locaties proper te houden en de voorwaarden te respecteren. Zo is het dragen van een mondmasker verplicht tijdens het studeren. We vragen de studenten ook om een vaste plek te kiezen. Het is niet de bedoeling dat ze ‘reizen’ tussen de locaties. Als ze pauze nemen, vragen we om niet met 30 studenten samen te staan. De studenten zijn zelf vragende partij om bloksquare te organiseren. Ze hebben er zelf belang bij en ze beseffen de meerwaarde,” zegt schepen Desmyter. “We werken nauw met de studenten samen. Zo spreken we studenten aan die vroeg beginnen studeren of tot laat studeren om bepaalde locaties te openen of af te sluiten. Personeelsleden houden uiteraard ook een oogje in het zeil.”

Groot succes

Enkele jaren geleden is bloksquare gestart met een locatie waar er plaats was voor 80 à 90 studenten. “We voelden al vlug aan dat we naar een 130-tal studenten konden gaan. Vroeger moest er ook niet vooraf ingeschreven worden. Was er geen plaats meer vrij, dan had je pech. Nu is dat uiteraard anders. Zo kunnen we handelen, moesten er besmettingen worden gemeld”, vertelt Desmyter.

“Een dag na het openen van de inschrijvingen hebben zich al meer dan 120 studenten aangemeld, wat opnieuw het succes van Bloksquare aantoont. Vooral in groep studeren, samen pauzeren en elkaar oppeppen, is voor sommige studenten een echte meerwaarde.”

“In de locaties hebben ze ook alles voor handen: internet, sanitair, stilte en ze worden in de watten gelegd door vrijwilligers. Zo is er altijd wel een ouder die een cake bakt en ook de jeugddienst kijkt momenteel om wat leuks te voorzien. Hopelijk kunnen de studenten mede door dit initiatief goede resultaten behalen om daarna eindelijk van een langverwachte mooie zomer te kunnen genieten.”

Inschrijven is verplicht en kan via de link op de Facebookgroep ‘Bloksquare – stad Poperinge’.

Alle plaatsen op een rij:

Onze-Lieve-Vrouwekerk

  • 45 studenten
  • woensdag 12 tot en met zondag 27 juni
  • elke dag van 8 uur tot 22 uur
  • niet op zaterdag tussen 17 uur en 18 uur of bij rouwdiensten

Gotische zaal van het stadhuis

  • 34 studenten
  • woensdag 12 tot en met zondag 27 juni
  • elke dag van 8 uur tot 22 uur
  • niet op maandag als er gemeenteraad is

Reningelst: OC Rookop – vergaderzaal

  • 19 studenten
  • woensdag 12 tot en met zondag 27 juni
  • elke dag van 8 uur tot 22 uur
  • niet op maandag van 16 uur tot 18.30 uur

De Speelveugel

  • 27 studenten
  • woensdag 12 tot en met zondag 2 juni
  • elke dag van 8 uur tot 22 uur

Proven: OC De Croone – leskeuken

  • 11 studenten
  • woensdag 12 mei tot en met donderdag 17 juni
  • elke dag van 8 uur tot 22 uur
  • niet op woensdag van 13 uur tot 17 uur
  • niet op vrijdag van 15 uur tot 17 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier