"Wij kweken al 30 jaar anjers, meer dan 1 miljoen stuks per jaar in 24 soorten kleurschakeringen. Ons afzetgebied loopt, naast een klein stukje Belgenland, in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en vooral de Scandinavische landen. Maar nu hakt de crisis er zwaar in en moeten we noodgedwongen onze productie met 70 procent terugschroeven. We zitten nu in volle crisisperiode en de wetgever bijt eveneens toe. In ons Belgenlandje kennen we toch een eigenaardige wetgeving, die dikwijls uit twee maten en twee gewichten bestaat. Wij, die inlandse producten 'bloemen' verkopen moeten onze deuren sluiten en de grootwarenhuizen die voor 80 procent ingevoerde bloemen in de rekken hebben, mogen die vrank en vrij naast hun voedingswaren over de toonbank laten gaan. En dan durven ze nog in hun warenhuis aanplakken 'wij steunen onze landbouwers'", haalt een ontgoochelde Rik Degryse aan.

Met hart en ziel

Met de Boskanjer bereikt Rik Degryse heel wat mensen. "Zijn mooie anjers belanden in vele winkels en vooral over de grenzen, in het buitenland", vertelt Nancy Syx. "Maar de meeste anjers geraken niet meer verder dan de koeling in de serre. Er zit niet alleen veel arbeid en tijd in het opkweken van de anjers, hij doet het ook overtuigend met hart en ziel. Vandaar dat Rik de bloemen liever weggeeft. Hij kan het niet over zijn hart krijgen om ze te vernietigen. En als je dan op die manier zoveel mensen blij en gelukkig kan maken, dan zit het goed, dan voelt het goed."

Een deel van het voer bloemen dat werd geleverd in het Langemarkse wzc De Boomgaard., RB
Een deel van het voer bloemen dat werd geleverd in het Langemarkse wzc De Boomgaard. © RB

Overvolle auto

"De rvt's van Merkem (2.160), Reninge (1.300) en Houthulst (2.800) konden al genieten van de mooie boeketten. Zo fijn om al die foto's van gelukkige en lachende mensen op Facebook te zien passeren. Via Anne, een gemeenschappelijke vriendin, kwam de vraag of ik nog voorzieningen kende die content zouden zijn met een bloemetje. Ik woon in Bikschote en het dichtstbij is rvt De Boomgaard in Langemark. Na een telefoontje kon ik al met Rik afspreken. De auto werd overvol geladen met 2.080 anjers en deze bloemen werden afgeleverd aan de receptie van wzc De Boomgaard in Langemark, waar de emmers al klaar stonden. Die zouden dan in mooie gemengde boeketjes naar de bewoners en het personeel gaan. Wat dan volgde, was alleen nog maar... genieten! En dat kon alleen door een vriendelijke en vooral gulle gever Rik Degryse, een hele dikke dankjewel Rik", besluit Nancy Syx.

(RB)

"Wij kweken al 30 jaar anjers, meer dan 1 miljoen stuks per jaar in 24 soorten kleurschakeringen. Ons afzetgebied loopt, naast een klein stukje Belgenland, in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en vooral de Scandinavische landen. Maar nu hakt de crisis er zwaar in en moeten we noodgedwongen onze productie met 70 procent terugschroeven. We zitten nu in volle crisisperiode en de wetgever bijt eveneens toe. In ons Belgenlandje kennen we toch een eigenaardige wetgeving, die dikwijls uit twee maten en twee gewichten bestaat. Wij, die inlandse producten 'bloemen' verkopen moeten onze deuren sluiten en de grootwarenhuizen die voor 80 procent ingevoerde bloemen in de rekken hebben, mogen die vrank en vrij naast hun voedingswaren over de toonbank laten gaan. En dan durven ze nog in hun warenhuis aanplakken 'wij steunen onze landbouwers'", haalt een ontgoochelde Rik Degryse aan.Met de Boskanjer bereikt Rik Degryse heel wat mensen. "Zijn mooie anjers belanden in vele winkels en vooral over de grenzen, in het buitenland", vertelt Nancy Syx. "Maar de meeste anjers geraken niet meer verder dan de koeling in de serre. Er zit niet alleen veel arbeid en tijd in het opkweken van de anjers, hij doet het ook overtuigend met hart en ziel. Vandaar dat Rik de bloemen liever weggeeft. Hij kan het niet over zijn hart krijgen om ze te vernietigen. En als je dan op die manier zoveel mensen blij en gelukkig kan maken, dan zit het goed, dan voelt het goed.""De rvt's van Merkem (2.160), Reninge (1.300) en Houthulst (2.800) konden al genieten van de mooie boeketten. Zo fijn om al die foto's van gelukkige en lachende mensen op Facebook te zien passeren. Via Anne, een gemeenschappelijke vriendin, kwam de vraag of ik nog voorzieningen kende die content zouden zijn met een bloemetje. Ik woon in Bikschote en het dichtstbij is rvt De Boomgaard in Langemark. Na een telefoontje kon ik al met Rik afspreken. De auto werd overvol geladen met 2.080 anjers en deze bloemen werden afgeleverd aan de receptie van wzc De Boomgaard in Langemark, waar de emmers al klaar stonden. Die zouden dan in mooie gemengde boeketjes naar de bewoners en het personeel gaan. Wat dan volgde, was alleen nog maar... genieten! En dat kon alleen door een vriendelijke en vooral gulle gever Rik Degryse, een hele dikke dankjewel Rik", besluit Nancy Syx.(RB)