Bloemen Vandenbogaerde viert 50ste verjaardag

Katrien Vandenbogaerde en haar echtgenoot Andrew Cotton. (foto RD)
Redactie KW

Het zijn drukke tijden in het familiebedrijf Bloemen Vandenbogaerde in de Vichtesteenweg. Het kweken van eenjarige zomerbloeiers is er al een halve eeuw de grote specialiteit. Op zaterdag 30 maart is iedereen er welkom voor een blik achter de schermen van het 50 jaar jonge bedrijf.

Wie via de autosnelweg E17 richting Gent in Deerlijk passeert, zal ongetwijfeld al de 13.500 vierkante meter grote serres van het bedrijf opgemerkt hebben. Het gonst er momenteel van de bedrijvigheid. Katrien Vandenbogaerde en haar echtgenoot Andrew Cotton, ouders van Casper (19), Lobke (17) en Tess (15), zijn er in deze periode van het jaar druk in de weer met het inpotten van de vele duizenden plantjes. “Ik ben geboren en getogen op de Belgiek”, verduidelijkt Katrien. “Andrew groeide op in Derby nabij Nottingham in Engeland. We leerden elkaar in 1996 kennen tijdens een Chirobijeenkomst in Denemarken. Ik was er met de Deerlijkse Chiro Joeki en ‘Andy’ met zijn Boys Brigade. Het klikte, we leerden elkaar beter kennen en twee jaar later (toen hij hier werk had gevonden bij TVH) kwam hij in Deerlijk wonen. Sinds 2007 werkt hij mee in de zaak die we in 2011 hebben overgenomen van mijn ouders, Stefaan Vandenbogaerde en Ria Vandesteene.”

Geraniums

“Mijn vaders ouders runden hier ondertussen vele decennia geleden een groentekwekerij. Hoofdzakelijk sla en tomaten. De eerste serre werd in 1964 gebouwd. Pa nam later de zaak over en richtte zich vanaf 1974 op de bloemenkweek. In de beginperiode werden hoofdzakelijk cyclamen gekweekt. Later specialiseerden ze zich in geraniums. De geraniums nemen nog altijd een belangrijk deel van de productie in, maar hebben een veel ruimer assortiment eenjarige zomerbloeiers. Ons aanbod is groot: surfinia, verbena, begonia, million bells, dahlia, fuchsia… We bieden ook tuinkruiden aan. Alle eenjarige perkplanten komen uit eigen kweek. Jaarlijks zowat 500.000 planten. De helft daarvan is bestemd voor de export, hoofdzakelijk Frankrijk en Zwitserland. We hebben ook een gedeelte meerjarige en vaste planten en werken daarvoor samen met andere kwekers. Mensen die bij ons kopen, doen dat rechtstreeks bij de kweker. Dat is altijd goedkoper. Wij kunnen niet alleen een excellente kwaliteit, maar ook uiterst competitieve prijzen garanderen. De verkoop start telkens eind april als de nachtvorst achter de rug is. Mei is het drukst. Alle planten staan dan in onze verkoopserre op tafels geschikt.”

Service

“De klanten kunnen rustig rondwandelen en hun keuze maken. Alles kan op karretjes geplaatst worden. Aan de kassa wordt afgerekend en wordt alles in dozen of kratten overgezet, gemakkelijk om mee te nemen. Wij beschikken over een selectie potten en bakken van verschillende genres: van klassiek tot modern, van plastiek tot steen. Kortom, voor elk wat wils en dat in verschillende prijsklassen. Men kan kant-en-klaar opgevulde potten en bakken kopen of laten opvullen. Maar ook potten of bakken die de klant zelf meebrengt, vullen we graag op. De klant kiest de bloemen die hij of zij erin wenst en wij planten ze gratis. Men betaalt enkel de gebruikte planten en aarde. Wij vullen de potten direct op. Die service wordt echt gewaardeerd en is een van onze visitekaartjes. Sinds enkele jaren zijn we ook open in de maand oktober voor chrysanten, viooltjes en andere winterharde plantjes. Eens de zomerbloeiers uitgebloeid zijn, kunnen de bakken weer opgevuld worden met winterplantjes. Zo heeft men het hele jaar door kleur in de tuin…”

Opendeurdag

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan lanceert Bloemen Vandenbogaerde een jubileumlogo. Er wordt ingezet op een uniforme stijl inzake herkenbaarheid en visibiliteit en er wordt op zaterdag 30 maart een opendeurdag georganiseerd. “Iedereen is welkom van 10 tot 18 uur voor een blik achter de schermen van ons bloeiproces. Genieten van een glaasje, onze geschiedenis ontdekken en delen in de gezelligheid. Ons bloemenavontuur gaat door, op naar nog eens 50 jaar samen. We zien deze dag geenszins als een extra verkoopdag, daarvoor is het nog te vroeg. Voor de bereikbaarheid verwijzen we graag naar de meest recente info op onze website”, rondt Katrien af. (DRD)

Meer info is te verkrijgen via: Bloemen Vandenbogaerde, Vichtesteenweg 123, Deerlijk, 056 77 88 55, www.bloemenvandenbogaerde.be. Mailen kan naar info@bloemenvandenbogaerde.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier