Bewoners wzc Sint-Anna Bulskamp krijgen coronavaccin

Op 31 december vorig jaar kreeg directeur Karolien Louf van wzc Sint-Anna Bulskamp het geweldige nieuws dat de bewoners op 9 januari ingeënt zouden worden met het coronavaccin. Een mooier nieuwjaarsgeschenk kon ze zich niet dromen…

Wzc Sint-Anna in Bulskamp.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Wzc Sint-Anna in Bulskamp.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO

“Het was een complete verrassing dat wij bij de eersten zouden zijn”, vertelt Karolien Louf met een brede glimlach. “Welke criteria de overheid heeft gehanteerd om ons bij de eersten te selecteren weet ik niet precies. Maar ik vermoed dat het wel een doorslaggevend argument is geweest dat ons woonzorgcentrum sinds de eerste coronalockdown volledig covidvrij is gebleven. Niemand van onze bewoners of personeel is besmet geraakt. We hebben vanaf het eerste uur alle mogelijke maatregelen genomen én gerespecteerd om de veiligheid en de gezondheid van onze mensen te garanderen. Daarop hebben we heel streng toegezien. Dat was zeker niet altijd even leuk, maar het heeft zijn vruchten afgeworpen. De laatste dagen stijgt de spanning en hopen we dat er niet onverwacht op de valreep iemand besmet zou geraken, want dat zou pas erg zijn! We zijn dus nog extra voorzichtig.”

Maar alle bewoners en medewerkers reageren opgelucht en heel positief. “De voorbije maanden hebben voor onze bewoners ontzettend lang geduurd”, zegt de directeur. “Onze mensen snakken ernaar om terug te kunnen keren naar het normale leven. Nu is er eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel. Ze dromen ervan om weer onbeperkt bezoek te krijgen, om nog eens een uitstap te kunnen maken, om samen iets te eten of te drinken in de cafetaria. Onze medewerkers slaken een zucht van verlichting nu eindelijk de constante dreiging die hen al maanden boven het hoofd hangt zal verdwijnen.”

Het staat iedereen vrij om zich te laten vaccineren, maar geen enkele bewoner zegt neen tegen het vaccin. Ook de overgrote meerderheid van het personeel wil zich laten inenten, op enkele uitzonderingen na, meestal om medische redenen zoals een nakende zwangerschap. De vaccinatiedatum voor het personeel is nog niet bekend, maar is waarschijnlijk in de loop van februari.

Draaiboek

Directeur Karolien Louf heeft er alle vertrouwen in dat op 9 januari alles vlot zal verlopen: “We hebben toch al de knowhow, want eigenlijk is er geen verschil met het toedienen van een griepvaccin. Het vaccineren zal gebeuren door de CRA (coördinerend en raadgevend arts), in samenwerking met onze verpleegkundigen. We hebben vanuit de overheid een vaccinatiedraaiboek ontvangen met instructies om onze bewoners en medewerkers vooraf te informeren en hoe we het organisatorisch moeten aanpakken. Belangrijk is dat we van iedereen een schriftelijke toestemming hebben. We moeten ook een reservefrigo voorzien om het vaccin te kunnen bewaren. Natuurlijk hoopt iedereen dat er snel versoepelende maatregelen komen, maar die beslissing ligt bij de overheid.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.