Benefiet voor Kenneth Bardyn op zaterdag 4 mei:”De lach op zijn gezicht geeft ons moed”

Ondertussen is het al meer dan zes maanden geleden dat Kenneth Bardyn getroffen werd door een hersenbloeding. Sinds hij een maand geleden naar de revalidatieafdeling verhuisde, maakt hij echter grote vorderingen in zijn herstel. Om zijn revalidatie alle kansen te geven, organiseren de Vrienden voor Kenneth op zaterdag 4 mei een benefiet.

We zien een deel van de Vrienden voor Kenneth met achteraan v.l.n.r. Thijs Goethals, Brecht Vermeersch, Sam Lanckriet, Lauren De Naer, Sam Demuynck, Gilke Schier, Cederic Latruwe, Simon Cardoen en Jeroen Matton. Vooraan zien we v.l.n.r. Ilse Degry, Charlotte Jonckheere, Laura Persyn, Stephanie Vervisch, Hannelore Vanhoorne en Marthe Vandenberghe. (Foto TOGH)

Kenneth Bardyn is een 27-jarige Langemarkenaar die op 16 oktober 2018 getroffen werd door een hersenbloeding. Maandenlang lag hij in een coma. Ondertussen is de werknemer van Picanol wakker, maar heeft hij nog een hele lang weg af te leggen in zijn revalidatie. “Sinds 1 april ligt Kenneth op de revalidatieafdeling van het UZ Gent”, vertelt zijn vader Noël Bardyn, die samen met mama Martine Mus in de Berkenlaan in Langemark woont. “Iedere dag krijgt hij vier uur logopedie, kine, ergotherapie… De eerste week was het nog testen, maar nu zien we toch dat hij vorderingen maakt. Hij staat al eens recht op zijn benen, met ondersteuning weliswaar, want zijn evenwicht is nog niet heel goed. Hij kan al zelfstandig ademen, maar ‘s nachts leggen ze nog steeds die ventilator aan, want het gebeurt nog dat hij stopt met ademen ‘s nachts. Het grote probleem is een strook tussen zijn keel en zijn longen die achterblijft in het herstel. Ook slikken lukt dus nog niet, al traint hij er wel veel op. De eerste twee maanden was Kenneth twintig kilogram vermagerd. Ondertussen zijn er wel al enkele kilootjes bijgekomen.”

Het is elke dag een uur rijden naar Gent, maar je wordt ernaartoe gezogen – vader Noël Bardyn

Communiceren lukt wel al redelijk goed. “Hij knikt van ja en schudt van nee, maar af en toe weten we niet goed of hij alles begrijpt”, vervolgt Noël Bardyn. “De dokters en verplegers zeggen dat hij heel goed vordert, rekening houdend met de ernstige hersenbloeding die hij had. Hij is ook enorm gedreven.”

“Het grote probleem momenteel is kracht en uithouding. Kenneth heeft nog niet het recuperatievermogen om zwaardere oefeningen te doen. Na iedere revalidatie is hij uitgeput en moet hij rusten. Eenmaal dat verbetert, kan er meer gewerkt worden op zelfstandig ademhalen. Eigenlijk krijgt hij nog maar een maand de juiste begeleiding. Het is spijtig dat het zo lang geduurd heeft, maar hij is niet alleen. Er zijn overal lange wachtlijsten in België.”

Veel bezoek van vrienden

“We gaan iedere dag langs”, vervolgt Noël. “Op weekdagen mogen we na zijn revalidatie bij hem zijn tot 21 uur, in het weekend de hele dag. Het is iedere dag een uur rijden, maar je wordt ernaartoe gezogen. Je kan niet gewoon thuisblijven. Je zou zot worden. Voor ons is het bezoek leuker geworden. Kenneth draait al eens zijn hoofd, praat met zijn ogen en lacht. Dat geeft ons moed en een gelukkig gevoel. Hij krijgt ook nog steeds veel bezoek. Eerlijk gezegd hadden we nooit verwacht dat al die vrienden zouden gaan en blijven gaan. Chapeau voor die mensen.”

Het zijn ook die vrienden die op zaterdag 4 mei een benefiet organiseren voor Kenneth. Overdag is er een voetbaltornooi op de voetbalvelden van VK Langemark-Poelkapelle en ‘s avonds barst de Nacht van Bardyn los, een fuif in een grote tent nabij jeugdhuis De Flodder met achter de draaitafels DJ Robin, DJ Ruben, DJ Invader, Lennert V, DJ Double Dazzle en Gunther D van Studio Brussel. “De opbrengst gaat volledig naar de revalidatie van Kenneth. Als de ziekenbond iets niet betaalt, moet je het zelf betalen. Wat zal hij allemaal nodig hebben als hij uiteindelijk naar huis komt? Momenteel weten we dat nog niet.”

De deuren van de Nacht van Bardyn gaan open om 19.30 uur. Als toegang wordt een vrije bijdrage ten voordele van Kenneth gevraagd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.