Benedict Wydooghe implementeert Wikipedia in lessen en opdrachten
Benedict Wydooghe (48) is docent geschiedenis en nieuwe media aan hogeschool VIVES in Kortrijk. Hij werkt mee aan de internetencyclopedie Wikipedia, die 20 jaar bestaat, en implementeert dit in zijn lessen. “
Benedict is bekend als Krak van Lichtervelde in 2018, schrijver van de ‘Zwanebeekvertellingen’, de theaterfietstocht ‘Het Frontparadijs’ en auteur van enkele boeken.
“Het boek De sluiswachter van de IJzer was het project dat ik het liefste gedaan heb. En Game Over? was het eerste Nederlandstalige boek over videogames”, vertelt hij enthousiast. Om zijn interesse voor Wikipedia te kaderen, keren we terug naar zijn eerste boek, over de geschiedenis van de toenmalige IPSOC-hogeschool in Kortrijk, ter ere van het 50-jarig bestaan. “Toen het boek uitverkocht was, kreeg ik het idee om het te herschrijven naar een Wikipediapagina”, legt hij uit. Het artikel werd veel gelezen en Benedict kreeg de smaak te pakken.
“
Pinocchiotest
“In de artikels kun je linken naar andere pagina’s over dat trefwoord. Maar hoe verder je doorklikte, hoe vaker je minder betrouwbare informatie tegenkwam. Dus kwam het idee om een betrouwbaarheidstest te ontwikkelen. De studenten leren inschatten hoe betrouwbaar een pagina is met de ‘pinocchiotest’, een puntensysteem dat rekening houdt met de structuur van de tekst, foto’s, bronvermelding, schrijfstijl… De studenten leren zo de betrouwbaarheid van informatie herkennen en meten.”
Het belang van betrouwbare online info is zeer groot. “Je gebruikt Wikipedia niet als enige bron van informatie, maar als startpunt. Stel dat er geen online encyclopedie zou zijn, dan zou je moeten vertrouwen op zoekmachines als Google. Stel dat je daar iets opzoekt over de Holocaust, dan krijg je correcte info maar ook info van negationisten. En als kind van twaalf jaar weet je dan niet wat waar is en wat niet. Wikipedia controleert hoe correct en neutraal de inhoud van de pagina’s is, dus is het een meerwaarde om te gebruiken. Het is belangrijk dat iedereen de juiste info kan opzoeken. Een democratie kan nooit functioneren zonder juiste info.”
Benedict implementeert Wikipedia in zijn lessen. Zijn studenten leren inschatten hoe betrouwbaar een Wikipediapagina is, hij zet zijn cursussen en examenvragen op Wikipedia en hij geeft aan de afstandsstudenten de opdracht om zelf pagina’s te schrijven.
“Je gebruikt Wikipedia niet als enige bron van informatie, maar als startpunt”
“Dit jaar werken we rond het thema dorpsgeschiedenis. De studenten zoeken iets dat relevant is voor Wikipedia. Wanneer ze een onderwerp gevonden hebben, gaan ze op zoek naar bronnen en dan vragen ze mijn toestemming om daar een artikel over te publiceren. Ik geef punten op de lay-out en structuur, foto’s, bronnen, hoe goed hun teksten geschreven zijn… Wordt de pagina verwijderd door Wikipedia, wat maar in vijf procent van de gevallen gebeurt, dan kan de student onderhandelen en aantonen waarom die pagina toch een tien op twintig waard zou zijn. Deze aanpak is uniek en dat is jammer, ik roep al langer op om dit meer te doen. Het is productief en de studenten ontwikkelen een eigentijdse vaardigheid”, besluit Benedict.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier