Ben je ‘schrikkeljarig’ op 29 februari? Dan krijg je een gratis eclair bij bakker Wouter (41) in Heule!

Bakker Wouter Soete maakt alvast voldoende eclairs voor alle schrikkeljarigen die binnenwippen: “Er staat zelfs ‘gelukkige verjaardag’ op!” © NOM
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

In het populaire tv-programma De Droomfabriek kwam een oproep: er werd gezocht naar initiatieven om mensen te verrassen die ‘schrikkeljarig’ zijn en maar één keer om de vier jaar verjaren. Op het eind van de uitzending werden enkele binnengelopen ideeën vernoemd… met als eerste dat van bakkerij Soete uit Heule, bij wie de schrikkeljarigen een eclair mogen komen halen.

“Geen spectaculair voorstel misschien,” lacht bakker Wouter, “maar ik vind het – net zoals De Droomfabriek zelf – vooral iets positief en geestig tussen al het negatieve wereldnieuws waarmee we overspoeld worden.”

Oproep gaat viraal

Het was Wouters echtgenote Karolien die bij het kijken naar De Droomfabriek plots op dat idee kwam en Wouter zag dat meteen zitten. “Toen ze ons op het einde ook vernoemden, begonnen onophoudelijk de ‘pings’ van de sms’jes. Op zondag is de bakkerij gesloten, maar maandag was het ook algauw het gespreksonderwerp in de winkel. “Nee, we kennen zelf geen jarige op die dag, maar op Facebook werd het bericht alvast duchtig bekeken en gedeeld.”

“We weten niet hoeveel mensen zullen langskomen… maar er zullen genoeg eclairs zijn!”

Hoeveel mensen de moeite zullen doen om donderdag naar de Kortrijksestraat in Heule te rijden, is natuurlijk koffiedik kijken. Statistisch gezien zouden er in Kortrijk toch een 50 à 60 mensen die dag jarig zijn en in Heule zelf zes of zeven. “We hebben geen idee”, zegt Wouter. “Ik zorg er in elk geval voor dat ik genoeg eclairs kan maken en er zal ook ‘gelukkige verjaardag’ op staan.”

De Kilimanjaro

Wouter Soete (41) groeide op in Vichte, maar zijn vader Luk is afkomstig uit de Koning Boudewijnlaan in Heule. Wouter volgde aan Ter Groene Poorte in Brugge een bakkersopleiding, werkte ook eerst als bakker, maar werd toen… brouwer bij Bockor in Bellegem. “Ik was nog vrijgezel en zag wat tegen het nachtwerk als bakker op. Bij Bockor heb ik de lancering van Omer nog meegemaakt.”

Wouter bleef in het weekend nog wel als bakker werken en nadat hij zijn vrouw Karolien Van Leuvenhage leerde kennen, kwam toch de ‘droom’ terug om een eigen bakkerij te starten. In 2011 namen ze de bakkerij Bart (Roelens) in Heule over. Ze hebben een 11-jarige dochter, Jolien.

En heeft Wouter zelf ook een droom voor De Droomfabriek? “Eh… eigenlijk wel, maar ik denk niet dat ze die zouden kunnen realiseren. Als bergwandelaar zou ik wel eens op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, in Tanzania willen wandelen…”

Lees meer over: