Belgisch kampioenschap Kubb komt naar Oekene

Een sfeerbeeld van het BK van 2019. © (Foto GF)
Redactie KW

Op zaterdag 21 en zondag 22 augustus strijkt het 14de Belgisch kampioenschap Kubb neer op het nieuwe sportterrein achter de Oekense basisschool De Ark langs de Sint-Eloois-Winkelsestraat.

“Veel mensen hebben waarschijnlijk al kennis gemaakt met deze populaire vrijetijdsbesteding”, aldus Roeselarenaar en medeorganisator Dimitri Decrock (41). “Je kan het spel omschrijven als een combinatie van bowling, petanque en schaken. Het doel is het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Helemaal op het einde probeer je dan de koning van de tegenstander te raken.”

Zelf kreeg Dimitri de smaak een negental jaar geleden te pakken. “Op de Dag van de Arbeid van 2012 maakte ik er toevallig voor de eerste keer mee kennis. Twee maanden later schreven we ons in voor het BK en zijn we compleet onverwacht als tweede geëindigd. Dat gaf voor mij de doorslag om hiermee verder te doen. Vroeger speelde ik vaak in Oost-Vlaanderen maar sinds vorig jaar ben ik lid van de Koekelaarse Chouffekubbers. Je kunt oefenen op specifieke onderdelen maar een goede oog-handcoördinatie is toch wel essentieel. Je goed voelen in je vel is ook belangrijk. Je hebt mensen die de eerste keer alles omgooien. De tweede maal slaat de stress toe en gaat het al veel moeilijker. Tijdens het spelen heerst er natuurlijk wat onderlinge strijd maar nadien zijn we allemaal de beste vrienden en drinken we samen een pintje.”

Kubb Monsieur

Zowel teams als solospelers gaan in dat weekend de strijd op een faire manier met elkaar aan. “Een ploeg bestaat uit zes spelers. Twee jaar geleden sleepte Kubb Monsieur uit Lier de felbegeerde titel in de wacht. Er zijn voorlopig geen Waalse ploegen ingeschreven, maar wel twee Waalse solo-spelers. Er komen ook heel wat ploegen uit Limburg. De Limburgse Blokjes zijn er trouwens al bij van bij de eerste editie. Voorlopig staan er 48 ploegen op het wedstrijdblad. Corona zal hier nog wel een invloed op hebben, want normaal kunnen we rekenen op een 90-tal teams. Geïnteresseerden mogen zich trouwens nog altijd inschrijven. Op zaterdag 21 augustus staat het BK voor teams op de agenda. ’s Anderendaags vindt het solotornooi plaats, dat ook als kwalificatie geldt voor het Europees kampioenschap in 2022. Er is catering, randanimatie en een fantastische sfeer voorzien. Supporters zijn natuurlijk van harte welkom.” Teams betalen 30 euro en solo-spelers 10 euro. Inschrijven kan via www.kubbfederatie.be. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier