Beatrun pakt uit met gloednieuw parcours: loop eens over de Waregemse ring

© (Foto PNW)
Redactie KW

De jaarlijkse Stas Beatrun pakt komende zaterdag uit met een hele reeks nieuwigheden. De nagelnieuwe organisatie pakt uit met een uniek parcours, inclusief een tijdelijke loopbrug over de ring van Waregem én de mogelijkheid om een halve marathon te lopen.

Laurent Van Parys en Maxim Declercq, twee vrienden die vorig jaar de organisatie van de in 2015 ontstane Beatrun overnamen van Club d’Amitié, pakken het meteen groots aan. Het duo is bekend van de Waregemse winterbar Der Tiroler, het Oktoberfest in Wevelgem en het studentencafé De Hoeve in Gent. De nieuwbakken organisatoren lanceren naast de gebruikelijke vijf en tien kilometer de halve marathon-afstand van 21 kilometer.

De 1.600 ingeschreven lopers krijgen deze keer een volledig nieuw parcours voorgeschoteld. “De start en aankomst verhuizen van de Expo naar de Markt, zodat we het stadscentrum en de cafés bij het sportieve gebeuren kunnen betrekken”, zegt Maxim Declercq. “Het park Baron Casier blijft een vaste waarde, maar de passage door de Gaverbeekhippodroom zal vooral memorabel worden.”

Kuitenbijter

Om te vermijden dat de Zuiderlaan urenlang afgesloten wordt en een verkeersinfarct dreigt, lieten Declercq en Van Parys een tijdelijke loopbrug over de ring neerpoten. De lopers moeten de constructie, die zes meter hoog is, minstens twee keer trotseren. Wie de halve marathon loopt, zelfs acht keer. “De deelnemers bereiden zich maar beter voor, want het is een pittige kuitenbijter”, lachen de organisatoren.

Na de brug wacht trouwens een passage door de stedelijke basisschool Guido Gezelle, die voor één keer de speelplaats ter beschikking stelt. “Enkele leerkrachten met DJ-ambities zullen voor de nodige sfeermuziek zorgen als de deelnemers passeren”, vertelt directeur Frank Dewaele, die meegeeft dat zijn school ook een team van lopers afvaardigt.

De feestelijke afterparty in de grote tent op de Waregemse Markt moet het organiserend duo wel noodgedwongen schrappen. Een piste met sneltesten lag op tafel, maar de verscherpte coronamaatregelen laten dat niet toe voor evenementen. “Daarom doen we een warme oproep om na het lopen iets te gaan drinken in de lokale horeca, om hen een hart onder de riem te steken in deze tijden”, klinkt het.

Wie zaterdag aan de start verschijnt, mag zijn mondmasker en een Covid Safe Ticket niet vergeten. “Om toegang te krijgen tot de vertrek- en aankomstzone, is een coronapas verplicht. De deelnemers moeten eveneens een mondkapje dragen tot het startschot. Zodra de loop start, mag het uiteraard af”, legt Maxim uit. Meer specifiek start de halve marathon om 19.30 uur, gevolgd door de tien kilometer om 20.30 uur. Wie één rondje van vijf kilometer loopt, begin er om 21 uur aan. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier