Basisschool De Ark gesloten na zes coronabesmettingen

© (Foto AVH)
© (Foto AVH)
Redactie KW

De burgemeester van Maldegem, Bart Van Hulle (Open VLD) heeft basisschool De Ark II in de Zwarte Zusterlaan laten sluiten nadat daar zes coronabesmettingen werden vastgesteld.

Het agentschap Zorg en Gezondheid voerde vanwege de Vlaamse regering een analyse uit om te onderzoeken welke maatregelen de school best nam. Daarbij werd beslist om de school uit voorzorg te sluiten en dat minstens tot vrijdag. “De gezondheid van de 280 leerlingen, de leerkrachten én het personeel, alsook het indijken van de verdere verspreiding van Covid-19 zijn namelijk van het allergrootste belang”, liet de burgemeester weten.

Directeur Karim Hermie kreeg pas zondagavond na 18 uur een beslissende mededeling. Het had heel wat in de voeten om in de uren daarna alle leerkrachten en ouders van kinderen op de hoogte te brengen: “We zijn een relatief grote school, dus er moest na de eerste besmettingen een afweging gemaakt worden tussen extra moeilijkheden inzake opvang voor heel wat gezinnen enerzijds, en de gezondheid anderzijds. We hebben dat laatste laten primeren en horen van veel ouders dat we de juiste beslissing namen. De leerkrachten hebben op enkele uren tijd iedereen telefonisch kunnen bereiken. De ouders werden ook per mail verwittigd, we wilden zeker zijn dat iedereen op de hoogte was door iedereen op te bellen.”

Ook in het begin van de week was de praktische reorganisatie nog volop aan de gang: “Op dinsdagmiddag en woensdag zorgden we ervoor dat elke leerling boeken kon ophalen om thuisonderwijs te krijgen. Dat deden we aan de hand van een online-formulier waarop de leerlingen een tijdslot konden vastleggen om langs te komen. Bovendien schakelde iedereen vanaf dinsdag over op afstandsonderwijs. Het is dus allesbehalve een extra week vakantie voor ons lerarenteam”, aldus directeur Hermie.

Op woensdag werden bij de leerlingen van de school al veertien besmettingen vastgesteld. De gedwongen sluiting leek dus nodig te zijn: “Bij de leerkrachten bleef het bij één besmetting. We wachten de verdere evolutie af en bekijken vandaag en dit weekend of we maandag opnieuw de schooldeuren kunnen openen. Dat valt voorlopig nog af te wachten”, voegt hij toe. Zondag wordt het personeel opnieuw getest. “Afhankelijk van de uitslag van die test, kunnen we de school woensdag heropenen”, antwoordt burgemeester Bart Van Hulle.

Hermie is echter wel ontgoocheld in zijn burgemeester. Na constructief overleg op zondag, beloofde hij hulp te verlenen om de praktische omschakeling mogelijk te maken. “Maar toen ik hem dinsdagochtend opbelde met de vraag om een partytent van de gemeente Maldegem te gebruiken zodat de vrijwilligers beschut zouden staan bij het verdelen van de boeken onder de leerlingen, werd mijn vraag afgewezen. Hij vond dat het niet de taak van de gemeente was om zo’n dingen te doen. Ik vind dat erg jammer”, besluit de directeur. “Een school van dergelijke grootte moet zo’n zaken zelf kunnen oplossen, vind ik. Ik heb ze wel de mogelijkheid gegeven om nadars ter beschikking te stellen, gezien de hoogdringendheid van de zaak. Kleine kosten moeten ze evenwel zelf maken”, is het antwoord van de burgemeester.

(AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.