Bart heeft bijna 2.000 verschillende bierglazen in zijn kast staan

Bart Vermeulen tussen zijn collectie bierglazen. "Daarnaast verzamel ik ook bierkaartjes en spiegels van bieren." (foto EF)
Redactie KW

Nu iedereen weer vooral in zijn eigen kot moet blijven, is er meer tijd om te spenderen aan de eigen verzameling. Ook voor Ieperling Bart Vermeulen, zytholoog-biersommelier en brouwerijgids, geldt dat. Een glas om iets uit te drinken heeft hij alvast altijd bij de hand, want zijn collectie telt ondertussen 1.900 bierglazen.

“Al acht jaar ben ik de vaste brouwerijgids in brouwerij De Kazematten. Dit was na 35 jaar opnieuw de eerste en enige brouwerij binnen de stadsmuren, maar ooit waren er 29 brouwerijen in Ieper. Ik ben die allemaal eens beginnen opzoeken en heb dat verzameld in een map met foto’s en anekdoten. Het boek van wijlen Staf Verheye over Ieperse cafés vormde hiervoor een mooie basis”, zegt Bart Vermeulen (59), die al heel zijn leven in de horeca zit. “Als 18-jarige begon ik als glazenwasser in een Veldegems café dat uitgebaat werd door familie. Ik ben elders ook nog barman en zaalverantwoordelijke geweest. Later heb ik nog mijn eigen horecazaak gehad, maar uiteindelijk ben ik docent zythologie geworden. Ik heb dus alle echelons doorlopen en ken ondertussen zeer veel bieren en brouwerijen. Op een bepaald ogenblik kreeg ik een zeer oud trappistenglas in handen, waar de letters nog in email op gezet werden. Zo is mijn verzameling gestart. Dat moet ergens rond de eeuwwisseling geweest zijn.”

Voorliefde

Bart heeft een voorliefde voor trappistenbieren en begon dan ook die glazen te verzamelen. “Er waren toen slechts zes trappistenbrouwerijen in België en een in Nederland. We hebben ze ooit eens allemaal bezocht. Die beperktheid in aantal maakte het toen beheersbaar, maar daarna kwamen er trappistenbieren bij in Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Amerika, … Zo zit ik nu toch al aan 80 verschillende glazen. Maar na de trappistenglazen kwamen deze van de abdijbieren erbij, waarvan er ook al zo’n 20 brouwerijen zijn in België. Die heb ik ondertussen ook al allemaal bezocht. Vijf jaar geleden had ik nog maar 1.200 glazen, maar ondertussen is mijn glazencollectie al uitgegroeid tot 1.900 exemplaren. Als je weet dat er in België ooit meer dan 3.000 brouwerijen waren en elk bier zijn eigen glas had, dan besef je dat ik verre van al van alles een glas heb. Er is geen enkel ander land waar ze voor elk bier een apart glas hebben. Dat is typisch voor België. Denk maar aan het Duvel- of Orval-glas, want die zijn uitgegroeid tot stijliconen in hun soort.”

Bierkaartjes

Na de bierglazen van trappisten en abdijen verzameld te hebben, begon Bart aan de bijhorende bierkaartjes. “Het begon met een bierkaartje van Orval en nu heb ik toch al zo’n 3.750 stuks verzameld in 20 classeurs.” De oorsprong van bierkaartjes kent Bart ondertussen ook. “Dat was om geen ringels op de houten cafétafels te hebben. Ze groeiden uit tot uitstekend promomateriaal voor biermerken. Ik weet dat er bijvoorbeeld bijna 400 verschillende bierkaartjes zijn van Stella Artois. Zoals met veel verzamelingen gaat het in het begin heel snel, maar hoe meer je er hebt, hoe moeilijker het wordt om nog uit te breiden.”

“Deelnemers aan de bierwandeling zijn telkens verrast door het rijke caféleven in Ieper”

“Ik ben ooit op bezoek geweest in het bierglazenmuseum in Aartselaar, waar er 10.000 glazen te zien zijn. Die verzamelaar is daarna bij mij op bezoek geweest en heeft bij mij toch nog tien glazen gevonden die hij niet had! Dat was leuk om te ruilen. Mijn verzameling bierglazen en -kaartjes breid ik nu uit door naar rommelmarkten te gaan. Ik krijg of koop ze van mensen die ze ook verzamelden, maar ze nu niet meer moeten hebben. Vijf à tien jaar geleden betaalde je tot 10 keer meer voor een glas. Voor een zeldzaam glas, zoals met email-letterbezetting betaal je al gauw 25 euro. Is het een doorsneeglas, dan kom je er met 2 à 3 euro en in de kringloopwinkels vind je ze zelfs nog goedkoper.”

Spiegels

Zoals zoveel verzamelaars blijkt Bart nog twee andere verzamelingen te hebben. “Ik heb ondertussen ook een veertigtal spiegels van bieren. Als er een café stopt, dan probeer ik altijd die collectie uit te breiden. En als vierde collectie heb ik zeker al 1.000 foto’s van oude Ieperse cafés en brouwerijen. Die gebruik ik dan om als bierambassadeur mijn bierwandelingen, die vooral door streekgenoten geboekt worden, te illustreren. Wie denkt dat dit een ordinaire kroegentocht is, is eraan voor de moeite. We gaan enkel op het einde binnen in een zaak, maar mijn publiek is altijd verrast door het rijke caféleven in onze stad. Hopelijk zullen we na corona, en dan heb ik het niet over de biersoort, opnieuw talrijke groepen op sleeptouw mogen nemen”, besluit Bart Vermeulen. (DS)