Bar La Gare zet samen met GSE in op waterzuivering

Kristof Vansevenant en Pieter Vanoverschelde bij de mobiele filter die zal gebruikt worden tijdens Bar La Gare. © Coghe
Redactie KW

Als Bar La Gare op 15 juli de deuren opent, gaan ze daarbij circulair: dat betekent dat het water van de afwas en de toiletten gerecupereerd en hergebruikt wordt. Leuk weetje: het systeem dat ze daarvoor gebruiken komt van Green Service Europe, van Kortemarkenaar Kristof Vansevenant.

Water wordt een schaars goed, ook al zou je dat met de overvloedige regen van de laatste weken niet meteen zeggen. Dat zette ook de mensen achter Bar La Gare aan het denken. “De vorige jaren verbruikten we namelijk 50.000 liter water per weekend”, vertelt Pieter Vanoverschelde, die samen met Didier Meersschaert en Philippe Lauwych Bar La Gare organiseert. “Tel maar op: voor vijf weekends is dat 250.000 liter.”

Kristof Vansevenant van Green Service Europe (GSE) en een goeie vriend van de organisatoren stelde voor om daar iets aan te doen. “GSE is op het gebied van afvalverwerking en biogasinstallaties een gevestigde waarde”, legt Kristof die in de Fabrieksweg woont uit. “GSE bouwt op landbouw- en industriegebied elektriciteitscentrales om bedrijven hun eigen elektriciteit en warmte te laten opwekken. Door het maximum uit hun afval te halen, maakt hen dat energieneutraal. Wat voor de bedrijven een kost was, wordt nu een opbrengst. Het verschil met onze concullega’s is dat wij bijna geen energie nodig hebben om alles te zuiveren en daarmee het verwerkingsproces betaalbaar maken.”

“Wat betreft Bar La Gare gaan we het afwaswater door een mobiele filter sturen om alles zwevende delen eruit te halen. Zowel het afwaswater als het water om de toiletten door te spoelen kunnen op die manier hergebruikt worden”, gaat Kristof verder.

Urine zuiveren

“Ook de urine kunnen we rechtstreeks door onze installatie opzuiveren. 1000 liter urine levert 900 liter herbruikbaar water op. De overige 100 liter concentraat is rijk aan stikstof, fosfor en kalium, een restproduct dat kunstmest kan vervangen. En daarmee is het circulaire plaatje volledig rond.”

“Bar La Gare zal nog slechts 20.000 liter water verbruiken”, berekende Pieter Vanoverschelde. “Een enorme besparing qua kosten, en voor het milieu.” (LTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier