Athena campus 3 Hofsteden blijft vergroenen en ontharden

© Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De eerste fase van de vergroening en ontharding van Athena campus Drie Hofsteden is onlangs afgewerkt. Het gaat om de bijna afgewerkte zone speelplaats en de binnentuin. De ontharding en de vergroening gaat om 3,4 hectare van de 6 hectare grote campus.

De eerste fase van het onthardings- en vergroeningsplan van campus Drie Hofsteden van de scholengroep Athena aan de Minister de Taeyelaan, werd in het weekend feestelijk voorgesteld. De schoolsite krijgt in de loop van de komende jaren een verdere totale make-over. Nu is de eerste fase afgewerkt.

Masterplan

De plannen werden in 2021 bekend gemaakt. “Het moet de groene long worden van Kortrijk-Oost: van Athena tot en met het Gebroeders Van Raemdonckpark”, zei toen voormalig directeur Frank Derycke, nu directeur van Athena Campus Heule en de geestelijke vader van het project. In overleg met het ontwerp- en studiebureau Studio Basta en ARA, de scholengroep Mandel & Leie, diverse stedelijke, provinciale en Vlaamse overheden, vaste schoolpartners, leerlingen, ouders en de buurt werd de voorbije jaren een masterplan ontwikkeld voor de site, als basis voor de verdere invulling.

“De voorbije jaren werd aan het project gewerkt. We maakten een masterplan op van de campus als een bewegingsvriendelijke, groene en gedeelde campus. Met klimaatadaptieve, onderhoudsarme leerplekken en een gezonde en kwaliteitsvolle leefomgeving van de campus en aanpalende straten. Het plan was en is de grote desolate asfaltvlakte tot groene hoofd- en nevenpleintjes om te vormen, een soort chillplekken verspreid over de campus en een groene avontuurlijke speelruimte.

Ontwikkeling groene long

Met dit jarenproject wil Athena campus Drie Hofsteden een substantiële bijdrage leveren tot de verdere ontwikkeling van een groene long binnen Kortrijk-Oost. Op dit ogenblik zijn we bijzonder trots om de bijna afgewerkte zone speelplaats 2e en 3e graad en de binnentuin te kunnen voorstellen”, zegt huidig directeur Kelly Desimpelaere. “De gazonvelden worden groener en de nog resterende betonvlaktes worden verder onthard, denk maar aan een sportzone en de hoofdgebouwen. De site wordt ook wandel- en fietsvriendelijk. Verder kan je nog spreken van het openstellen van de buitenomgeving (7 op 7) voor de buurt. Dat zijn de volgende stappen.

“We willen inspelen op de klimaatuitdagingen. Het plan creëert ook mogelijkheden voor meer buitenklassen, beleving, ontmoeting, ontspanning en sport”

De genomen initiatieven waren het plaatsen van een luifel; het plaatsen van een gescheiden riolering en de installatie van regenputten voor recuperatie van 280.000 liter. Dat water kan op zijn beurt dienen voor hergebruik voor de toiletten en het keukenblok. Ook werden er zitputten geïnstalleerd voor ontspanning, ontmoeting, sport en buitenklassen.

Ook de binnentuin werd onthard en bestaande tegels werden gerecupereerd. “Later worden ook de grote parkeerterreinen en zeven ontsluitingswegen onthard en er komt een grote fietsstalling. We spelen in op de klimaatuitdagingen: hittestress, luchtkwaliteit, biodiversiteit en duurzaamheid.”

In cijfers

De ontharding en de vergroening gaat om 3,4 hectare van de ruim 6 hectare grote campus. “Het budget van 650.000 euro volstaat niet om alles gedaan te krijgen, we hebben eigenlijk meer nodig.”

Ook de leerlingen zijn tevreden. “We zaten vroeger wel al eens buiten op betonnen boorden, maar nu is het aangenaam, rustig, gezellig en mooi met knusse zitbanken, ook voor de buitenklassen, want we willen ook meer buitenklassen houden, dichter bij de natuur. Een aantrekkelijke groene buitenruimte is belangrijk voor kinderen en jongeren. De natuur binnenbrengen in de schoolomgeving biedt kansen om heel wat kennis op te doen en kunnen interessante insteken bezorgen voor onze lessen. Het is een zeer mooi project”, zegt leerlinge Douâa Ayari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier