Assisen: stierf Ferre (8) nadat mama Ann hem een flesje ether gaf om zijn Kinder Bueno door te spoelen?

Beschuldigde Ann Vandekerckhove. (LK)
Beschuldigde Ann Vandekerckhove. (LK)
Laurens Kindt

Het hof van assisen van de provincie West-Vlaanderen buigt zich vanaf vandaag, vrijdag 11 december, over de gruwelijkste aller moorden: de gifmoord. Slachtoffer is Ferre Dewerchin (8), die in maart 2017 overleed na een fatale dosis. Toegediend door zijn moeder Ann Vandekerckhove (46) in een fles water beweert het parket, maar de verpleegster van het Kortrijkse AZ Groeninge ontkent. Al zit er ook een bekentenis in het dossier.

“Ik heb geen idee wat er gebeurd is. Ik ben wakker geworden om naar het toilet te gaan en toen ik terugkeerde, zag ik dat Ferre blauw zag.” Het was de ietwat vreemde uitleg van Ann Vandekerckhove toen de hulpdiensten in de vroege ochtend van 15 maart 2017 aan haar woning in de Minister Alfred De Taeyestraat in Zwevegem arriveerden. Nog vreemder was dat, ondanks de levensgevaarlijke toestand van haar zoontje, de vrouw schijnbaar gevoelloos in de deuropening stond terwijl de artsen probeerden om het leven van de kleine jongen te redden. “Ik heb de begrafenisondernemer al gebeld, hij komt Ferre straks ophalen. Ook de papa van Ferre is op de hoogte, hij neemt me niets kwalijk”, liet ze zich zonder enige empathie ontvallen.

Dat was echter buiten de bijzonder alerte spoedarts gerekend. Die vond de houding van de moeder al bizar, maar ook het feit dat zowel de vrouw, het kind als het huis een indringende ethergeur verspreidden, deed alle alarmbellen afgaan. De politie werd erbij gehaald en toen die een snelle rondgang in het huis deden, vonden ze tientallen flesjes ether. Vrijwel allemaal leeg. Ook naast het hoofdje van de kleine Ferre, die alleen gekleed was in een groene boxershort en schijnbaar in slaap was gevallen naast een hoopje braaksel in de zetel, vond de politie drie flesjes.

Kinder Bueno

Moeder Ann Vandekerckhove maakte zich weinig zorgen om haar kind toen ze geboeid weggebracht werd. “Wat gaat er met mijn honden gebeuren?”, was haar enige vraag. Aan de politie vertelde ze ook nog dat ze depressief was en herhaalde ze dat ze geen flauw idee had wat er met Ferre gebeurd was. “Toen ik hem ging ophalen van school, was alles ok. Eenmaal thuis klaagde hij over pijn aan zijn linkeroor. Ik gaf hem een Kinder Bueno en een zestal poffertjes. Hij moest overgeven en is daarna in slaap gevallen. Ik heb hem in de zetel laten liggen en ben naast hem ook in slaap gevallen”, klonk het.

Het dossier over de ethermoord ligt ter inzage van de juryleden in de zaal. (LK)
Het dossier over de ethermoord ligt ter inzage van de juryleden in de zaal. (LK)

Pas na lang aandringen van de speurders gaf de vrouw toe dat het geen toeval was dat het in huis naar ether rook en dat de wetsdokters bijna omver vielen van de etherwalmen die uit het lichaam van Ferre kwamen bij de autopsie. “Ik ben verslaafd. Al een paar maanden. Ik gebruik het om in slaap te vallen. Maar ik heb Ferre zeker geen ether gegeven. Hij heeft ooit eens aan zo’n flesje geroken en was er dronken van. Daarna heb ik hem op het hart gedrukt dat hij dat nooit meer mocht doen”, klonk het.

Bekentenis

Bij haar derde verhoor kwam er plots een bekentenis. “Ik heb twee flessen gevuld met een bodempje ether, aangelengd met water. Ik wou dat hij eens goed zou doorslapen. Zijn fles stond op het tv-tafeltje, de mijne op een kastje in de keuken. Maar toen ik even niet goed oplette, zag ik dat mijn fles ook opgedronken was”, verklaarde Ann Vandekerckhove. Om die bekentenis even later weer in te trekken. “Dat was onder druk van de politie. Zij wilden een bekentenis. Maar ik heb er niets mee te maken”, beweerde ze.

Zelfs mocht de bekentenis enige waarheid bevatten, botst ze toch met de vaststellingen van enkele deskundigen in het dossier. Zo verduidelijkte toxicoloog Jan Cordonnier dat ether zich niet laat mengen met een vloeistof. “Er ontstaan altijd twee lagen, waarvan ether de bovenste is”, stelde hij vast. Dat een kind zulk een stinkend goedje vrijwillig zou opdrinken, is weinig waarschijnlijk.

Ondanks de zware bewijslast tegen haar, blijft beschuldigde Ann Vandekerckhove tot op vandaag vanuit haar cel in de Brugse gevangenis volhouden dat ze geen aandeel heeft in de opzettelijke dood van haar kind. Ze stelde maar liefst drie advocaten aan die zich vanaf nu driedubbel zullen moeten plooien om de twaalfkoppige jury van hun gelijk te overtuigen.

Vermassen

Aan de overkant, bij de burgerlijke partijen, zijn er evenveel raadslieden die er samen met openbaar aanklager Carl Bergen alles zullen aan doen om Ann Vandekerckhove veroordeeld te krijgen voor de gifmoord op Ferre. Niet van de minste overigens: Vlaanderens bekendste assisenpleiter Jef Vermassen staat Kenny Dewerchin, de vader van Ferre, en zijn partner Sharon Fraeye bij. Ook voor hen is drie en een half jaar na de feiten nog altijd een raadsel wat er gebeurd is en vooral: waarom? Wat deed Ferre verkeerd dat hij zo’n gruwelijke en pijnlijke dood moest sterven? “Eigenlijk was Ferre een stille, maar een hele lieve jongen. Hij kwam geregeld een knuffel vragen”, typeerde zijn juf uit de basisschool het slachtoffertje.

Het proces start op vrijdag 11 december met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Maandag wordt Ann Vandekerckhove verhoord door voorzitter Willem De Pauw. Het arrest wordt ten vroegste donderdag verwacht.

De ethermoord

Beschuldigde: verpleegster Ann Vandekerckhove (46) uit Zwevegem.

Kwalificatie: gifmoord op haar zoontje Ferre (8) door toediening van ether op 15 maart 2017.

Plaats-delict: de rijwoning van de

beschuldigde in de Minister Alfred De Taeyestraat 8 in Zwevegem.

Advocaten: Anthony Mallego, Sophy De Coster en Sofie Vermeir voor de beschuldigde. Jef Vermassen, Rik Vanreusel en Philip Ghekiere voor de burgerlijke partijen.

Voorzitter: Willem De Pauw.

Openbaar aanklager: Carl Bergen. (LK)