https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Artlines en Djoels fleuren straatbeeld van Pittem op

Van links naar rechts. Paul Lambrecht, Denis Fraeyman, Djoels, Jasmien van Artlines, Annick Debonné en Griet Van Overschelde. (foto TVB)
Van links naar rechts. Paul Lambrecht, Denis Fraeyman, Djoels, Jasmien van Artlines, Annick Debonné en Griet Van Overschelde. (foto TVB)
Redactie KW

De gemeente Pittem doet er alles aan om een positieve noot te brengen in deze moeilijke tijden. “We vragen alle inwoners om hun ramen zoveel mogelijk te verlichten en te versieren”, aldus schepen Paul Lambrecht. Twee jonge kunstenaars brengen ook leuke tekeningen aan op de ramen van gemeentelijke gebouwen.

“Met de geslaagde actie van de verkiezing voor de mooiste kerstetalage gaf Unizo Pittem-Egem het goede voorbeeld en creëerde al een gezellige kerstsfeer. Heel wat handelszaken zorgen voor fonkelende verlichting in de straten. We hopen dat de inwoners hun voorbeeld volgen. In deze donkere tijden willen we met het gemeentebestuur wat licht en een positieve noot brengen in het straatbeeld” , zegt schepen Paul Lambrecht.

Het gemeentebestuur wil de initiatieven zelf ook ondersteunen en versterken. “Samen met Griet van Overschelde van de jeugddienst en bibliothecaris Patrick Vanden Berghe sloegen we de handen in elkaar en gaven vorm aan het project ‘window-art’ . Twee talentrijke kunstenaars uit Pittem en Egem, Artlines en Djoels, brengen leuke tekeningen aan op de ramen van maar liefst twaalf gemeentelijke gebouwen”, aldus nog de schepen.

“We kozen ervoor om op bijna alle gemeentelijke lokalen leuke West-Vlaamse quotes met een bijpassende tekening te plaatsen. We nodigen iedereen uit om op een coronaveilige manier een kijkje te komen nemen. Een vaste route is er niet omdat we zoveel mogelijk gebouwen wilden versieren. De deelnemende gebouwen vind je op de website van de gemeente of in onze infobrochure. Met de bekende graffitikunstenares en laureate van de Ink Master in 2017 Djoels en het nieuwe talent Artlines heeft onze gemeente twee artistieke klasbakken in huis. In het ontmoetingscentrum in de Eikeldreef komen ze symbolisch samen en beschilderen daar samen de ramen”, zegt schepen Annick Debonné. n

Nieuwe projecten

Jasmien Verkain (29) is een opkomend creatief talent van Pittem en wil haar steentje bijdragen tot een sfeervolle winter. In april van dit jaar richtte ze Artlines op. “Ik ging begin dit jaar op zoek naar wat mij nog meer energie gaf”, vertelt Jasmien. “Als kind was ik al gefascineerd door de tekenkunst. Ik was altijd bezig creaties te maken met stiften. Toen ik een jaar of veertien was, schilderde ik cd-covers van mijn favoriete groepen zoals Rammstein en ACDC op een twintig meter lange buitenmuur.”

De creatieve autodidact maakte aanvankelijk schilderijen op canvas, gipsafdrukken en muurschilderingen, maar door corona greep ze haar kans om Artlines verder te ontwikkelen. “Tijdens de zomer was er veel vraag naar de gipsafdrukken van handen voor huwelijken, geboortes, communies of gewoon als geschenk. Ik voerde alles uit naar wens van de klant. Door de huidige maatregelen kan ik gipsafdrukken en muurschilderingen bij de mensen thuis tijdelijk niet meer uitvoeren. Mede daardoor begon ik nieuwe projecten te verkennen.”

“We willen in deze donkere tijden wat licht en een positieve noot brengen in het straatbeeld”

“Momenteel bied ik toffe eindejaarsgeschenken aan in hout en leer. Mensen kunnen bijvoorbeeld een gepersonaliseerde tapasplank bestellen als cadeautje voor onder de kerstboom. Daarnaast decoreer ik de ramen van zowel particulieren als handelaars. Deze window-art zorgt voor heel wat sfeer in de straten. Ik ben dan ook blij dat ik mocht meewerken aan het project in Pittem. Ik hoop dat ik de mensen de nodige afleiding kan bieden. Van zodra de omstandigheden het weer toelaten, wil ik vlug herstarten met het schilderen van binnenmuren bij klanten. Daar wil ik me echt verder in specialiseren omdat ik hieruit veel voldoening haal. Ik heb verschillende ontwerpen voor elke ruimte, voor zowel jong als oud. Wie een buitenmuur wenst te decoreren, kan me nu al contacteren aangezien dat op een veilige manier kan uitgevoerd worden.”

Geboorteconcept

Voor volgend jaar heeft Jasmien al een nieuw concept klaar. “Ik wil een geboorteconcept uitwerken waarbij kersverse ouders zelf kunnen aangeven wat ze willen. Originele geboortekaartjes of leuke stickers zijn enkele opties.” Jasmien steunt onder meer de organisatie ‘Boven De Wolken’, die zich inzet voor sterrenouders die veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen van hun kindje. “Op de website van ‘Boven De Wolken’ kon iedereen tot half december bieden op een origineel beschilderd herinneringskoffertje van Artlines. De opbrengst gaat naar de organisatie”, besluit Jasmien Verkain. (TVB)

Info: www.artlines.be 0473 21 94 69.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.