Annelies Paqué (29) verwent je hond met goede bacteriën: “Ik breng lichaam en geest in balans”

Annelies Paqué (29) baat sinds 2018 4Anim-all uit, een bijzonder hondencentrum. Annelies legt graag de nadruk op het natuurlijke en ecologische aspect van de hondenverzorging. Honden kunnen er terecht voor acupressuur of een wasbeurt met goede bacteriën. “Bij ons geen shampoo vol chemische stoffen en synthetische parfums, maar goede bacteriën met een vleugje etherische olie.”

Golden Retriever Roefel (8) wordt verwend door Annelies in het hondentrimstation. © MVW

Annelies is afkomstig uit Olsene en heeft daar haar hondencentrum in de Sint-Pieterstraat. Ze deed Humane Wetenschappen aan het O.L.V.-Hemelvaart-instituut in Waregem. Daarna volgde ze verschillende opleidingen rond dierenverzorging: hondentrimster, pensionuitbaatster, dierenzorg en acupressuur. “Vorig jaar volgde ik drie opleidingen tegelijkertijd en deed ik 4Anim-all in bijberoep. Wat de acupressuur betreft, dit mag je niet verwarren met acupunctuur. Daarbij steekt men naalden op specifieke plaatsen in het lichaam om bepaalde kwalen te overwinnen. Bij acupressuur oefen ik gewoon met mijn handen druk uit op deze drukpunten. Acupressuur kan preventief toegepast worden bij oudere honden, maar ook als remedie of alternatief ‘geneesmiddel’ tegen bepaalde kwalen waarbij de klassieke dierengeneeskunde geen raad weet.”

Ik ben fan van grote honden: hoe meer hond hoe liever

Aangepaste voeding

“Ik bekijk die zaken vanuit een holistisch standpunt, dit wil zeggen dat alles met elkaar te maken heeft en dat lichaam en geest in balans moeten zijn. Met een aantal sessies en aangepaste voeding met bepaalde kruidensupplementen, wil ik de kwaal verhelpen. Ik ga ook nog een opleiding volgen tot herbarist, om nog meer te leren over de werking van kruiden. Zo kunnen Bachbloesems in bepaalde combinaties helpen tegen stress en angst. Een druppeltje daarvan kan wonderen doen als de hond last heeft van vuurwerkangst.

Annelies heeft in 4Anim-all al haar passies kunnen combineren: dieren, de natuur en creativiteit. “Ik wist al van toen ik heel jong was dat ik later met dieren wilde werken. Ik had eerst een opleiding tot dierenarts in gedachten, maar toen ik te weten kwam dat die ook soms dieren moeten laten inslapen, schrikte me dat wat af. Zelf heb ik pas op mijn twintigste mijn eerste hond gekregen. Ik ben altijd fan geweest van de grote honden: hoe meer hond hoe liever,” lacht Annelies. Zelf heeft ze een golden retriever (Roefel) en Kiara, een kruising tussen een husky en een shiba.

“Mensen vragen zich soms af hoe een tenger meisje als ik kan omgaan met die grote honden, wel tot 40 kilo lukt het nog goed. Honden die nóg groter zijn, lok ik liever met snoepjes tot in het trimstation en zo gaat het ook. Ik ben nog nooit gebeten, in het slechtste geval eens gewaarschuwd. Als een hond iets echt niet leuk vindt, dan hou ik dat bij in de klantenfiche van die hond.”

Anti-teekbandjes

Annelies’ creativiteit komt tot uiting in haar zelfgevlochten anti-teekhalsbandjes en de hondenpuzzel.

“De halsbandjes bevatten een speciaal buisje keramiek dat trillingen afgeeft die teken onaangenaam vinden. Deze bandjes worden al verkocht in enkele homeopathische dierenartsenpraktijken. De traditionele praktijken staan hier nog wat weigerachtig tegenover maar dit is aan het veranderen”, legt Annelies uit.

De hondenpuzzel is een grote, vierkante constructie die uit allemaal luikjes en klepjes bestaat. Daaronder worden snoepjes verstopt en de hond kan met zijn poot de luikjes openduwen op zoek naar de snoepjes.

“De sessies met de intelligentiepuzzels zullen de klanten kunnen volgen in Waregem. Daar start ik vanaf september, samen met een collega, ook een reeks meditatieve boswandelingen en yogasessies op. Maar wees gerust: de yoga is voor de baasjes, je hond moet zich niet in de lotushouding plooien,” besluit Annelies met een glimlach. (JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.