Anneleen en mémé Monique maken soezen op grootmoeders wijze

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de soezen van Monique Defour uit Markegem.

Bij elke feestelijke gelegenheid slaat ‘mémé van de koetjes’ aan het bakken voor de hele familie. Dat vond kleindochter Anneleen Verbrugge uit Aarsele een bezoekje van Kwizien Jozefien waard. Samen met haar mémé Monique uit Markegem maakte ze soezen, een van de succesreceptjes. “Soezen maken houdt eigenlijk weinig in, het vergt alleen wat oefening”, weet Monique. “De kunst is om ze luchtig te krijgen.”

Monique houdt van bakken, net als Anneleen die moeilijk kan weerstaan aan de verse soezen. “Je kan ze ook zonder vulling invriezen, maar daar kom ik meestal niet toe”, lacht Monique.

Anneleen en mémé Monique maken soezen op grootmoeders wijze

RECEPT

voor 12 grote soezen

INGREDIENTEN

– 25 cl water

– 100 gram boter

– 150 gram patisseriebloem van Aveve

– 3 grote eieren

– halve lepel bloemsuiker

WERKWIJZE

Kook het water met de boter en de bloemsuiker. Voeg al roerend voorzichtig de bloem toe.

Kook al roerend op een zacht vuurtje tot het deeg een bol vormt die loskomt van de pot.

Neem de pot van het vuur en roer er onmiddellijk een voor een de eieren onder, zonder ze vooraf te klutsen.

Klop het deeg traag op met een houten lepel.

Neem een bakplaat en leg er bakpapier op. Spuit er de soezen op of gebruik een grote soeplepel om de soezen te vormen.

Bak ze gedurende 30 minuten op 200°C af.

Laat de soezen afkoelen en knip de bovenkant af zodat je een hoedje hebt. Lepel het deeg uit.

Vul de soezen op met vanillepudding of banketbakkersroom. Leg het hoedje er weer op en werk af met chocoladeglazuur of chocopasta.