Alternatieve Kerstloop in Brugge

© Franky Demon en Ivan Degrieck bij twee van de eerste deelnemers an de Brugse Kerstloop. (Foto gf)
© Franky Demon en Ivan Degrieck bij twee van de eerste deelnemers an de Brugse Kerstloop. (Foto gf)
Stefan Vankerkhoven

De Kerstloop in Brugge is sinds tien jaar een succesverhaal. Elk jaar zakken duizenden lopers, familieleden en supporters af naar de Brugse binnenstad. Door corona ziet deze tiende verjaardag er iets anders uit dan gepland, maar zeker niet minder sportief.

“De interesse was de voorbije jaren zo groot dat er zelfs een limiet moest ingevoerd worden van 5.000 deelnemers. Als er dan al iets positief is aan het feit dat de traditionele kerstloop niet kan doorgaan dit jaar, is het wel dat die limiet voor één keer wegvalt”, zegt schepen voor sport Franky Demon. “De organisator kwam immers met het geweldige idee dat iedereen die wil de tocht door de binnenstad individueel of in de eigen bubbel kan afleggen. De eersten zijn woensdagochtend om 10 gestart.”

“Tot zaterdagavond 12 december kan het parcours al wandelend, joggend of lopend afgelegd worden, telkens tussen 10 en 20 uur”, zegt organisator Ivan Degrieck.” Er worden gespreid over de vier dagen een 200-tal deelnemers verwacht. 30% van de mensen legt de tocht al wandelend af, vaak zijn er daar ook kinderen bij. De rest loopt op jogt.

Wegbeschrijving

De deelnemers starten met maximum vier personen en er is telkens tien minuten tussen elke groep voorzien om alles veilig en coronaproof te laten verlopen. De omloop wordt uitgepijld en de mensen krijgen een plan en een volledige wegbeschrijving mee. Mensen die deelnemen steunen ook de organisatie en de goede doelen.

“Het is knap en bewonderenswaardig hoe de organisatie weigerde te plooien onder de coronadruk en er toch voor gekozen heeft door te zetten. We hebben met zijn allen niet alleen nood aan beweging, maar ook aan buitenkomen en andere mensen zien. Ik hoop dat iedereen die deelneemt aan deze kerstloop zich gedurende 7,5 km kan opladen om er dan terug tegenaan te gaan”, aldus Franky Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier