Alle politieke partijen onderschrijven consensustekst: het centrum wordt groener en een plek voor ontmoeting

Veel groen, geen appartementen en wellicht geen ondergrondse parking. (foto SL)
Stefaan Lernout

Hoe zal het centrum van Wevelgem er over enkele jaren uitzien? In januari schreven we dat later dit jaar de knopen zouden doorgehakt worden. Die zijn nu doorgehakt in de vorm van een consensustekst die door alle politieke fracties is onderschreven. Er komen geen appartementsblokken, geen supermarkt en zo goed als zeker geen ondergrondse parking. Wel een ontmoetingsplein en veel groen.

Op de agenda van de gemeenteraadscommissie Grondgebiedszaken stond onder meer een update over het masterplan Wevelgem Centrum. Interessant is dat er een consensustekst werd voorgesteld: alle partijen zijn het eens over hoe de centrumvernieuwing er zal gaan uitzien. Die tekst kwam tot stand na een lang participatief traject, waarbij projectontwikkelaars, supermarkten, Horeca Vlaanderen, Parko, adviesraden en de brede bevolking werden betrokken.

Geen appartementen, geen supermarkt, wellicht geen ondergrondse parking

In vergelijking met het oorspronkelijk plan zijn er toch wel een aantal opmerkelijke wijzigingen, die de komende maanden zullen vertaald worden in concrete acties en timing.

Holle ruimte

Het park wordt, zoals gepland, uitgebreid na het verdwijnen van het zwembad en de sporthal. Langs de N8 komt dus meer groen. Er komen echter geen appartementsgebouwen, zoals aanvankelijk gepland, en wellicht ook geen ondergrondse parking. Een ondergrondse winkel komt er ook niet, omdat die extra wagens naar het centrum kan brengen. Stel dat je de winkel niet verhuurd krijgt, dan zit je met een holle ruimte, staat te lezen in de consensustekst.

Aan de overzijde van de N8, de parking aan het Cultureel Centrum, komt er zoals voorzien een plein dat loopt tot aan het CC. Smaller dan de huidige parking, maar uitlopend tot aan de ingang van het CC. Het wordt het centrale plein voor de Wevelgemnaar, met heel wat mogelijkheden tot ontmoeting. Horeca, handelszaken en publieke diensten kunnen er hun plaats krijgen.

Dichtbij parkeren

Twee parkings verdwijnen. Waar moeten we naartoe met onze auto? Het uitgangspunt is dat er in de nabijheid van het centrum geen parkeerplaatsen verdwijnen. Parkeren voor de deur wordt moeilijk, maar de centrum-nabije parkings komen op minder dan vijf minuten wandelafstand, langs aantrekkelijke wandelpaden. Op het gemeenteplein komt wel een zone voor heel kort parkeren, en wie minder mobiel is zal kunnen rekenen op parkeerplaats in het centrum.

Ondertussen is de ontwikkeling van Campus Deken Jonckheerestraat in volle gang. Samen met de scholen en het woonzorgcentrum Sint-Camillus werd een zogenaamd ‘vlekkenplan’ opgesteld en krijgt de ruimte ten noorden van de Deken Jonckheerestraat geleidelijk haar invulling. De aankoop van het klooster was een volgende stap in de herinrichting van Wevelgem centrum.

Het blijft sowieso een werk van lange adem. Dat benadrukt ook burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V): “Daarom is het zo belangrijk dat we deze consensustekst hebben. Dit project is legislatuuroverschrijdend; het is dan ook belangrijk dat er een brede consensus is over waar we naartoe gaan. Dat we die nu kunnen voorleggen, is de verdienste van alle politieke fracties, waarvoor ik hen uitdrukkelijk wil bedanken.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier