https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

All4Cats vangt zwerf- en afstandspoezen op

Miranda Luypaert en Silke Devriendt zijn de initiatiefnemers van kattenasiel All4Cats.©Laurette Ingelbrecht
Miranda Luypaert en Silke Devriendt zijn de initiatiefnemers van kattenasiel All4Cats.©Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Twee dames met een groot hart voor poezen, Silke Devriendt (24) en Miranda Luypaert (43), zijn in Westkerke een asieltje gestart. Vzw All4Cats biedt opvang voor gewonde zwerfkatjes en poezen die door bijvoorbeeld overlijden van het baasje worden afgestaan. “We trachten ze te socialiseren en gaan dan op zoek naar een gouden mandje”, zeggen de kattenmadammen, die een officiële erkenning van de Vlaamse overheid hebben gekregen.

Silke Devriendt woont in Leffinge, waar ze zelf zeven poezen heeft. “Meestal komen katjes met problemen bij mij terecht. Gezonde dieren vinden rapper een nieuwe thuis, maar poezen met een aandoening als suikerziekte komen minder in aanmerking voor adoptie. Zo heb ik een katje dat een pootje verloor. Maar ik kan ze natuurlijk niet allemaal in huis nemen. Daarom zijn we met dit asieltje gestart.”

“We doen dit zelfstandig, zonder subsidies”

Silke Devriendt

“We raakten aan de praat en voelden al vlug dat we op dezelfde golflengte zaten. Dat er in Oudenburg nood was aan een asiel. En een week later werden onze plannen uitgewerkt”, vertelt Miranda. Ook zij is al enige tijd bezig met opvang van katjes, eerst bij Poezeloe in Koekelare en nu in Oudenburg. “Ik heb zelfs mijn veranda ingericht om poezen op te vangen. Zelf heb ik er drie in huis, en een hond.”

Huiselijke sfeer

“Ik woon dicht bij ons asiel, dat we door een schenking van de firma Verhelst konden inrichten in een container”, gaat Miranda verder. “Mijn man zorgde met zijn firma Energy West voor alle materiaal, zodat we er een huiselijke sfeer konden scheppen. We maakten zes compartimenten, alles kreeg een laagje verf, er werd een vloer in gelegd, het nodige gedaan om elektriciteit te voorzien en volledig in te richten met alles wat een kat nodig heeft: krabpalen, kattenbak, voedingsbakjes…”

“We konden dat allemaal realiseren dankzij onze vele sponsors: ‘t Vielotje, uitvaartcentrum Bentein-Pollet, apotheek Vynckier, Residentie Vastgoed en Didier Verspurten, die ons elke maand vijftig euro schenkt. In enkele handelszaken staan ook spaarpotjes”, benadruk Silke. “Want we doen dit volledig zelfstandig en krijgen geen subsidies.”

Kleine webshop

“Onze hoofdtaak is voor een goede gezondheid zorgen voor de opvangkatten, hen socialiseren en voor een nieuwe thuis zorgen. Als een poes hier buiten gaat, is hij of zij gevaccineerd, gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt. We vragen voor een adoptie 175 euro, een bedrag dat de kosten dekt”, zegt Silke. “Om alles financieel mogelijk te maken komt er een kleine webshop, waar we enkele spulletjes voor katten zullen verkopen. Ook loopt momenteel een actie waarbij we snoep verkopen.”

Momenteel leven er drie poezen in asiel All4cats. Baloe is een kat die gevonden werd nabij het tankstation aan de snelweg in Jabbeke. “Ze was heel erg toegetakeld en kreeg een zware operatie. Dan hebben we nog twee afstandskatten, Smokey en Nona, die hopelijk binnenkort naar een nieuwe thuis kunnen”, aldus nog de dames. “Je kan niet geloven hoe dankbaar ze zijn. Dat zien wij aan alles. Ze weten wel dat we er zijn om hen te helpen.”

“Oudenburg is zeker ook een stad voor dieren. We zijn dan ook blij dat we All4Cats logistiek kunnen ondersteunen”, zegt burgemeester Anthony Dumarey. “En we helpen ook de kosten van de dierenarts voor sterilisatie of castratie te drukken via twintig bonnen van elk vijftig euro”, voegt schepen van Dierenwelzijn Gino Dumon eraan toe. “Het kattenasiel is een mooi en kwalitatief initiatief van Silke en Miranda.”

All4cats bevindt zich in de Blekerijstraat 15A in Westkerke. Financiële steun is welkom op BE69 7310 5112 9378.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.