Afhaal voor u getest: Carlito uit Tielt zorgt voor de spaghetti-hemel aan huis

Philippe Verhaest

Wie het over het eetkaffee en bar à vélo Carlito in Tielt heeft, komt haast zonder nadenken bij de uitstekende pasta’s terecht. In achttien jaar tijd is dé pleisterplaats voor koersfanaten uitgegroeid tot een begrip en tijdens deze tweede lockdown kan je hun toppers zowel koud als warm afhalen. Wij deden, likkebaardend, met veel plezier de test.

‘De’ Carlito, zoals de zaak in de volksmond door zowat iedereen genoemd wordt, zag het levenslicht in 2002. Katleen Boret (47) runt het eetkaffee met een hart voor alles wat met de koers te maken heeft en krijgt daarbij de onvoorwaardelijke steun van haar man Lode Bogaert (45).

Het interieur van de Carlito je katapulteert je meteen naar de buik van het peloton in een Vlaamse klassieker. Wielertruitjes domineren de inrichting en de vele kaarsjes op tafel en stemmig gedimd licht doen je verlangen naar een straffe koersanekdote.

“Helaas is het nu alweer enkele weken veel te stil in onze zaak”, zegt Katleen. “Deze tweede lockdown voelden we al even aankomen, maar leuk is het niet. We proberen er het beste van te maken.” Afgelopen voorjaar konden enkele gerechten van de Carlito al in de automaten aan Eurobody gevonden worden en daar werden ook afhaalmomenten georganiseerd, nu gaat Katleen een stapje verder. “Tijdens de eerste lockdown merkten we dat veel klanten het op prijs stelden dat ze ook thuis van ons werk konden genieten. Daarom hebben we nu besloten om twee keer per week een afhaalmoment aan onze zaak in de Kortrijkstraat te organiseren. Elke woensdag- en zaterdagavond kan je tussen 17.30 en 19.30 je bestelling komen oppikken. Koud of warm.”

Zelfs onze zes jaar oude coureur in spe vroeg tot twee keer toe voor een ‘refill’. Ik kan u verzekeren: dat is geen evidentie

En die formule valt opnieuw in de smaak. “Veel vaste klanten maken er gretig gebruik van”, glimlacht Katleen. “Sommigen komen zelfs elke week langs. We zien dat we er mensen blij mee maken, al zouden we hen natuurlijk veel liever gewoon bij ons in de zaak culinair verwennen.”

Katleen en Lode focussen in hun afhaalconcept op de verse pasta’s en dito sauzen, zowat de core business van Carlito. “Maar we denken ook aan de vloeibare middelen”, glimlacht ze. “We prijzen een lekkere wijn aan, verkopen een pakketje bieren van De Poes en klanten kunnen ook onze beroemde Picon à la Carlito bestellen. Alles om het ultieme Carlitogevoel tot in de huiskamer te brengen!”

Perfect rapport

Die sfeer wilden we ook wel eens zelf oproepen en dus plaatsten we een smakelijke bestelling bij Lode en Katleen. Online je keuze maken is kinderlijk eenvoudig. Wij gingen voor een stilaan legendarische Spaghetti Carlito, een Scampi Carlito voor de wederhelft en de jongste telg van het gezin mocht zich tegoed doen aan een een kinderportie Spaghetti Bolognese. We haalden de gerechten koud af, maar om het geheel te serveren, hoef je heus geen sterrenchef te zijn. Alles zit netjes verpakt in potjes die zo de microgolfoven in kunnen en enkele minuten later kan je al de voeten onder tafel schuiven om die hongerige Flandrien in je maag te stillen.

Afhaal voor u getest: Carlito uit Tielt zorgt voor de spaghetti-hemel aan huis
© PVH

Over de score aan tafel kunnen we redelijk kort zijn. Een perfect rapport voor de Carlito. Mijn echtgenote en ikzelf werkten zelfs de allerkleinste restjes vakkundig naar binnen en onze zes jaar oude coureur in spe vroeg tot twee keer toe voor een refill. Ik kan u verzekeren: dat is geen evidentie. Het Carlito-team bezorgde ons een overheerlijke start van onze avond, al hadden we maar wat graag nog wat nagekaart in het eetkaffee zelf en zitten wegdromen bij de vele verhalen die achter de wielertruitjes schuilgaan. Wanneer het weer kan en mag, zullen we als de wiedeweerga ons tafeltje reserveren.

Katleen en Lode werkten ondertussen moedig verder. “Het afhaalconcept wordt een blijver”, denken ze. “Daarom zullen we in december nog een Carlito-automaat bij ons thuis plaatsen, langs de Tieltstraat 122 in Meulebeke. Zo creëren we een extra verkooppunt en willen we onze trouwe klanten een nóg betere service verlenen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.