Afghaanse vrouwen worden verdeeld over verschillende asielcentra

© (Foto CMW)
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De Afghaanse vrouwen die in Ieper werden opgevangen na hun vlucht voor de taliban worden in kleinere groepen opgedeeld om naar verschillende opvangcentra te worden gebracht. Vandaag vertrok een eerste groep naar Sint-Truiden. “Jammer dat we ze niet samen konden houden”, aldus Jennie Vanlerberghe.

Moeders voor Vrede is een organisatie die zich vanuit Ieper inzet voor vrouwenrechten in conflictgebieden. Moeders voor Vrede was actief in Afghanistan, maar toen de taliban het land heroverde, konden een aantal medewerkers naar Ieper worden overgebracht. Daar vonden ze een voorlopig onderdak in het Menin Gate Hostel aan de Menenpoort. “Dat was een voorlopige oplossing, want we kunnen daar natuurlijk niet voor eeuwig blijven”, aldus Jennie Vanlerberghe van Moeders voor Vrede.

We hadden gehoopt om hen te kunnen samen houden en vooral dicht bij Ieper, maar dat blijkt niet mogelijk. In het asielcentrum van zowel Poelkapelle en Menen bleek geen plaats te zijn. We hebben ze uiteindelijk in 4 groepen opgesplitst.”

Vandaag vertrekt er een eerste groep van zes personen naar een asielcentrum in Sint-Truiden. “De zwangere Fatima heeft het blijkbaar niet gemakkelijk en moet naar het ziekenhuis in Leuven, maar het openbaar vervoer tussen de 2 steden zou goed mogelijk moeten zijn”, aldus Jennie. “Daarnaast wordt Karima Sadat samen met haar familieleden bij Kapellen opgevangen, omdat haar zus daar in de buurt woont. Voor de andere twee groepen is er nog geen absolute zekerheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier