Actie voor meer bussen levert resultaat op

De bushalte aan De Vleugels in Klerken wordt druk gebruikt op schooldagen. © ACK
Redactie KW

De gemeente Houthulst regelde vorige week zelf extra bussen voor jongeren die met het openbaar vervoer naar school gaan. De situatie was niet meer veilig: mensen zaten en stonden opeen geplakt op de bussen. Schepen van Mobiliteit Tessa Vandewalle pleitte bij De Lijn en bij de minister van Mobiliteit voor meer bussen en met succes, zo blijkt nu.

Schepen van Mobiliteit Tessa Vandewalle schreef een scherpe brief naar De Lijn en naar de minister van Mobiliteit. “Ik liet hen weten dat kinderen in de Westhoek evenveel waard zijn als die uit de grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Aalst. Ik somde meteen ook de problemen op die men in de gemeente Houthulst ondervindt met de lijnen 20, 30 en 40 zijnde de lijn tussen Ieper en Diksmuide, de lijn tussen Diksmuide en Roeselare en de lijn van Torhout naar Ieper”, vertelt de schepen.

Statement

“Er is gewoon geen plaats op de bus waardoor het vervoer niet op een coronaveilige manier kan gebeuren. Wanneer ouders bellen naar De Lijn krijgen ze amper gehoor. Na zo’n telefoon mailen heel wat ouders gefrustreerd en ten einde raad naar het gemeentebestuur”, schreef schepen Vandewalle.

“Anderen zijn ondertussen met een petitie gestart, maar ondertussen tikt de tijd verder. Als gemeentebestuur hebben we vrijdag 30 oktober 4 extra busritten voorzien. Vrijdag was de situatie druk, maar doenbaar. Je kan op deze extra ritten allerlei opmerkingen maken, maar het is vooral een statement dat we willen maken. Daarom durf ik u te vragen: wil u ook voor de kinderen uit de Westhoek een bijkomende inspanning doen?”, besloot schepen Vandewalle scherp in haar brief.

Extra ritten

De schepen kreeg intussen een antwoord terug op haar brief. De Lijn geeft aan dat ze op lijn 30 een extra rit voorzien van Merkem Gemeentehuis om 7.13 uur met aankomst Roeselare Station om 7.41 uur. Op woensdag komt er een extra rit van Roeselare Station om 12.18 uur met aankomst Merkem gemeentehuis om 12.53 uur. Er wordt ook een extra rit voorzien van Roeselare Station om 17.15 uur met aankomst Merkem Gemeentehuis om 18.04 uur, behalve op woensdag.

Daarnaast is er op lijn 20 versterking voorzien met een extra rit van Diksmuide Station om 7.11 uur en aankomst aan Ieper Station om 8.03 uur, behalve op woensdag. Er komt ook een extra rit van Ieper Station om 16.23 uur met aankomst Diksmuide Station om 17.15 uur, behalve op woensdag.

Op een aantal lijnen werd al een extra rit voorzien, wist De Lijn te melden: een extra rit van Houthulst Plaats om 7.37 uur met aankomt Torhout Station om 8.04 uur en een extra rit van Torhout Station om 16.24 uur met aankomst Houthulst Plaats om 16.54 uur, behalve op woensdag. Op lijn 30 rijdt een extra rit van Diksmuide Station om 16.08 uur met aankomst Houthulst plaats om 16.30 uur, behalve op woensdag. “De dienst netwerkplanning volgt de situatie verder op en stuurt bij waar nodig, aldus nog De Lijn.

“Situatie blijven opvolgen”

Schepen Tessa Vandewalle toont zich heel blij dat er naar de grieven van ouders en leerlingen in de gemeente werd geluisterd en dat er een oplossing komt. “Onze actie heeft resultaat gehad en daar kunnen we enkel maar blij mee zijn. We zijn dankbaar dat zowel de minister als De Lijn ook aan ons denken en een oplossing uitwerken.”

“We zijn ook dankbaar voor de vele leerlingen en ouders die onze actie steunden. Na de herfstvakantie zullen er weliswaar minder leerlingen de bus nemen door de coronamaatregelen in het onderwijs maar we zullen als gemeente zeker de situatie blijven volgen en evalueren.” Voor ouders en leerlingen is het alvast een geruststelling dat ze niet meer op elkaar gepakt in de bus zullen moeten zitten. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier