Achille (84) gaat Victor Campenaerts achterna

Sinds vorige week donderdag is het officieel: op 4 juni valt Achille Margo het werelduurrecord aan. Vorig jaar maakte hij het al waar, maar dan officieus. © WO
Redactie KW

Telt België binnenkort twee werelduurrecordhouders? In navolging van de Antwerpse tijdritspecialist Victor Campenaerts wil ook Achille Margo (84) het officiële werelduurrecord op zijn naam schrijven. Vorig jaar pakte hij het officieuze uurrecord bij de 80-plussers, deze keer wil hij dat record nog scherper stellen en ook officieel laten erkennen.

Door Carlos Berghman

‘De Campenaerts van de 80-plussers’, zo noemen zijn vrienden bij Neos hem ondertussen. Op dinsdag 4 juni tussen 10.30 uur en 11.30 uur wil Achille Margo opnieuw geschiedenis schrijven op de overdekte wielerpiste van Roubaix. Vorig jaar stond er na 60 minuten iets meer dan 27,4 km op de teller, goed voor een verpulvering van het bestaande record bij de 80-plussers met meer dan 2 km. “Maar dat is een officieus record. Onmiddellijk na mijn prestatie moedigden mensen me aan om te gaan voor een officieel erkend record. Maar zo’n recordpoging kost al gauw 4.000 euro door de aanwezigheid van UCI-commissarissen, een gerechtsdeurwaarder, antidopingcontrole, ambulance en dokter, verzekering, licentie…”

Moedeloos

Elf maanden heen- en weergeloop en een pak kopzorgen kostte het Achille om de zaak rond te krijgen. “De papieren rompslomp bezorgt me meer stress dan de recordpoging zelf. Niet alleen moest ik op zoek naar sponsors om het kostenplaatje rond te krijgen, ik moest ook alles zelf uitzoeken. Op de duur raakte ik er geen wijs meer uit. Het was om moedeloos van te worden”, zucht Achille.

Zo was het lange tijd onduidelijk of Achille in België dan wel in Roubaix mocht fietsen, en of er bij een recordpoging op Franse bodem Franse dan wel Belgische officials aanwezig moesten zijn. “Even heb ik overwogen om op de piste in de Blaarmeersen te fietsen, maar plots bleek de vooropgestelde datum 4 juni niet vrij, dan weer wel… Gelukkig heeft mijn sportdokter me geholpen om alles toch nog tijdig geregeld te krijgen.”

Een dikke maand vóór 4 juni kon Achille uiteindelijk de laatste details regelen in Roubaix. “Sinds donderdag 26 april ben ik van een zware last ontslagen. Nu hoef ik me nog enkel te concentreren op wat ik het liefste doe: fietsen“, zegt hij terwijl hij trots zijn nieuwe, gesponsorde koerstrui voor de geplande recordrit showt.

Verplichte pistefiets

De recordpoging mag Achille niet zoals vorig jaar op zijn vertrouwde koersfiets fietsen, maar wel op een verplichte pistefiets. “Gelukkig stellen ze me in Roubaix zo’n pistefiets met een vaste pion ter beschikking. De fiets zal op maat zijn en zal lichter zijn dan mijn eigen koersfiets. Zonder remmen en zonder versnellingsapparaat zal ik ook minder luchtweerstand ondervinden. Ik ga nog een aantal keren trainen op de piste zelf, waarbij we ook zullen bekijken welke versnelling ik een uur lang kan ronddraaien. Mijn doel is om zeker de kaap van 28 km te ronden. Daarmee zal ik bijna twee keer trager zijn dan Victor Campenaerts, maar ik ben wel meer dan drie keer zo oud als hij“, knipoogt de oude flandrien.

Intussen maalt Achille wekelijks fietskilometers met de Lauwse Bockorduwers of met de leden van Neos. “Als wegkapitein moet ik zorgen dat de groep veilig en vlot kan oversteken, om dan vervolgens van achteren uit weer naar voren te fietsen. Het is een niet te onderschatten verantwoordelijkheid. Ook mijn boodschappen doe ik met de fiets en ik train vaak op het jaagpad langs de Leie.”

Aanmoedigen

De leden van Neos maken er op 4 juni een daguitstap van en komen Achille aanmoedigen tijdens zijn recordpoging. Ook tal van vrienden en familieleden beloofden een dagje vrij te nemen om hem vocaal naar het record te stuwen. Na afloop is er in de wielerpiste een gezellige breughelmaaltijd voorzien met een kaasplank en koffie met gebak voor 15 euro.