Aartrijkenaar Reinout fietst in strijd tegen Lyme

Redactie KW

Reinout Ghijs (18) heeft al vier jaar de ziekte van Lyme. Om het onderzoek naar deze ziekte te ondersteunen, zet hij jaarlijks een actie op poten. Deze keer fietst hij samen met zijn vrienden van de Europascouts tegen Lyme. “Voor elke twee euro die we krijgen, fietsen we op 7 april een kilometer.”

Reinout (18) woont bij zijn ouders Dieter Ghijs en Veerle Gouwy in de Brugse Heirweg. Hij is de broer van Bertijn en Liese. Al vier jaar lijdt Reinout aan de ziekte van Lyme. De gevolgen waren en zijn zwaar. Zo kon Reinout de voorbije jaren niet naar school gaan. Lyme putte zijn lichaam volledig uit. Onthouden was een hele opgave en zelfs stappen lukte nog moeilijk.

Maar Reinout heeft goed nieuws. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog eens vijftien kilometer zou kunnen stappen, maar begin dit jaar is het me gelukt. Ik heb ook al eens tien kilometer kunnen lopen. Er was een periode waarin ik zelfs binnenshuis een rolwagen nodig had om mij te verplaatsen en er stond een bed beneden omdat ik de kracht niet had om naar boven te gaan.”

Voorzichtig optimistisch

De lange weg van therapie en revalidatie begint dus steeds meer zijn vruchten af te werpen. “Sinds het begin van het schooljaar fiets ik wekelijks een keer naar de lessen fotografie. Ik volg die opleiding aan het CVO Sint-Godelieve in Oostkamp. Ik gebruik weliswaar een elektrische fiets, maar het lukt.”

“Ondertussen heb ik letterlijk en figuurlijk nog stappen vooruit gemaakt en dagelijks ga ik wandelen met mijn zus. De rolwagen heb ik niet meer nodig en ik moet me minder inhouden en rusten. Bovendien ben ik gestart in het volwassenenonderwijs om mijn diploma van het middelbaar onderwijs te halen. Ik ben dus voorzichtig optimistisch over de toekomst.”

Fietsen voor Lyme

Samen met zijn vrienden van de Europascouts uit Brugge en Leuven heeft Reinout nu een actie op poten gezet om centen in te zamelen voor Time for Lyme. “De voorbije jaren verkocht ik postkaarten van foto’s die ik zelf maakte. Het is nog steeds mijn droom om fotograaf te worden, maar door corona is het moeilijk om nu postkaarten te verkopen op marktjes of aan huis.”

“Toch wil ik iets doen voor Time for Lyme, want de vzw’s hebben het nu moeilijk. Niet enkel door corona, maar ook omdat er geen Warmste Week was ten voordele van goede doelen. Om Time for Lyme financieel een duwtje te geven, fietsen we op 7 april in Betekom bij Leuven.”

“Voor elke 2 euro rijd ik of een van mijn vrienden een kilometer. We gaan de uitdaging aan en hopen dat we een hele dag kunnen fietsen, weliswaar afwisselend. Ons streefdoel is 2.000 euro. Dat bedrag zouden we heel graag kunnen schenken.”

Tekenbeet

Time for Lyme strijdt voor (h)erkenning van late stage Lyme, de chronische ziekte waaraan Reinout zelf lijdt. De ziekte wordt veroorzaakt door een tekenbeet. De vereniging wil ook sensibiliseren en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar Lyme. Voorts biedt Time for Lyme een forum aan patiënten en mantelzorgers.

Doneren kan op het rekeningnummer van Time for Lyme op BE62 0015 4723 3761 met de mededeling Fietsen for Lyme. Fiscaal attest vanaf 40 euro.

Reinout houdt ook een blog bij over zijn ziekte, die lees je op reinoutghijs.wixsite.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.