Aantal besmettingen in De Groene Verte neemt verder toe: leger ingeschakeld, activiteiten in Merkem geschrapt

© ACK
© ACK
Redactie KW

Het aantal coronabesmettingen in woon-zorgcentrum De Groene Verte in Merkem neemt verder toe. Er zijn nu al meer dan honderd besmettingen bij bewoners en personeel. Dat blijkt uit nieuwe testresultaten.

Op 11 januari telde men bij wzc De Groene Verte in Merkem 54 besmettingen bij de bewoners en 25 bij de medewerkers. Op woensdag 13 januari werd opnieuw getest en gingen de cijfers weer omhoog.

“Bij de bewoners werden er vijf extra besmettingen genoteerd en bij de medewerkers 11. Op een totaal van 95 bewoners zijn er nu 64 besmet, bij het personeel zijn er in totaal 36 medewerkers besmet op een totaal aantal medewerkers van 94. Er zijn nog altijd maar vijf ziekenhuisopnames waarbij overigens geen levensgevaar dreigt”, aldus algemeen directeur Jurgen Duyck.

Leger ingeschakeld

“Het personeel dat nog kan komen werken levert enorme extra inspanningen door extra uren te werken en ook de externe diensten zoals Wit-Gele Kruis en thuisverzorging die komen inspringen zijn we heel dankbaar, maar toch kunnen we het niet bolwerken en hebben we daarom gevraagd om het leger in te schakelen. We zullen zeker nog een maand alles moeten geven om het te boven te komen maar als we daarmee alle besmetten kunnen redden zullen we zeer blij en dankbaar zijn.”

Burgemeester Joris Hindryckx tekent deze namiddag nog een burgemeestersbesluit met nieuwe regels voor Merkem. “Ik heb een aanvraag voor hulp ingediend bij het leger en intussen is de bevestiging gekomen dat de aanvraag in behandeling is”, verzekert een bezorgde burgemeester Hindryckx.

Activiteiten geschrapt

“Op dit ogenblik hebben we in Houthulst, wanneer we die in De Groene Verte niet meerekenen, maar acht besmettingen en dat willen we graag zo houden. Omdat de besmettingen nog niet buiten het woon-zorgcentrum komen, is er beslist extra maatregelen te treffen voor de gemeente Merkem. Er zullen tot 4 februari geen activiteiten meer kunnen doorgaan. Dus geen eucharistievieringen, geen jeugdvoetbal, ook geen bijeenkomsten van jeugdverenigingen, geen bijeenkomsten van de brandweer, kortom alle activiteiten zoals sport of cultuur worden geschrapt. Het Stationshuis, dat ook wordt gebruikt voor afhaal, gaat ook op slot. Bloed geven kan nog wel en de school en de winkels mogen openblijven. Op die manier hopen we dat de besmetting niet in het dorp komt en dat we het onder controle krijgen.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.