70ste verjaardag van Vergeten Oorlog in Korea herdacht

Het graf van sergeant Marcel Caestecker na de bloemenhulde en het aanbrengen van het gedenkplaatje met daarbij de familie en een delegatie van vaderlandslievende verenigingen. © (Foto ACK)
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Op 13 oktober werd in Lampernisse werd ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de 2 grote veldslagen in Korea, waarbij Belgische troepen aanwezig waren, hulde gebracht aan de gesneuvelden.

Op de begraafplaats van Lampernisse rust sergeant Marcel Caesteker (1932-1953), één van deze moedige vrijwilligers. “In 2018, het jaar van 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog, is het War Heritage Institute gestart met het project Onze Vergeten Helden 1914-1918. De herinnering aan de gerepatrieerde helden”, aldus burgemeester Lies Laridon van Diksmuide. “Diksmuide heeft zich ook achter dit project geschaard. In verschillende deelgemeenten werden Pro Patria-gedenkplaatjes op graven van gesneuvelde soldaten aangebracht. Met de start van 75 jaar Bevrijding 1940-1945 loopt sinds 2019 nu ook Onze Vergeten Helden 40-45. Vandaag staan we stil bij de Koreaanse oorlog (1950-1953) en brengen een Pro Patria-gedenkplaatje aan op het graf van de Koreastrijder Marcel Caesteker hier in Lampernisse.”

In aanwezigheid van burgemeester Lies Laridon van Diksmuide, tal van vaderlandslievende verenigingen, een vertegenwoordiging van de Belgische strijdkrachten, stadsarchivaris Chris Vandewalle van Diksmuide en de familieleden van sergeant Caesteker werd na een bloemenhulde het gedenkplaatje aangebracht op zijn graf. Ook Diksmuideling Louis Aelbrecht, korporaal en vrijwilliger in Korea werd gehuldigd. “Sergeant Marcel Caesteker zag een loopbaan bij het leger wel zitten en tekende voor een vrijwillige dienst van drie jaar met nog een verlenging van een jaar, helaas dat zou niet doorgaan: Marcel sneuvelde in Korea”, aldus stadsarchivaris Chris Vandewalle.

“Op 4 september 1953 om 10.30 uur liep het Amerikaanse schip ‘General Blachtfort’ de haven van Zeebrugge binnen. Aan boord 70 terugkerende vrijwilligers en de stoffelijke resten van 34 gesneuvelde militairen. Om 11.30 uur werd de eerste kist uit het schip gehesen. De detachementen van de Zeemacht en de Koreavrijwilligers bewezen de eer aan de kist waarin het stoffelijk overschot van Marcel Caesteker rustte. In aanwezigheid van de families en de prominenten werd de dodenhulde gehouden en werd de kist, door tussenkomst van de gemeente, overgebracht naar Lampernisse. De begrafenis vond plaats op 8 september om 10.00 uur hier op het kerkhof.”

Louis Aelbrecht overleefde het wel. “Louis Aelbrecht was 26 toen hij naar Korea vertrok. De eerste Belg die sneuvelde was luitenant Beauprez uit Oostende. Bij een verkenningstocht langs de Hanrivier, trapte de luitenant op een landmijn. Dit gebeurde op 18 maart 1951. Toen het nieuws hem en zijn strijdmakkers bereikte was iedereen teneergeslagen. Louis kreeg scherven van een handgranaat in zijn schouder en onderaan zijn ruggengraat waardoor hij niet langer geschikt was voor de dienst. Louis huwde met Elza Devreker, samen kregen ze 5 kinderen en het gezin vestigde zich in Diksmuide. Louis, gekend als ‘Louis de Koreaander’, zal zich zijn leven lang inzetten om de Koreaanse oorlogsfeiten te herdenken en in herinnering te brengen. Louis is overleden in 1997.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier