60 procent meer coronabesmettingen in Oostende
Het aantal coronabesmettingen in Oostende is met 60 procent gestegen in vergelijking met vorige week. Daar zijn ook enkele gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant bij, al wijzen de cijfers voorlopig niet op een massale uitbraak.
Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. Deze week is het aantal besmettingen in Oostende gestegen, in lijn met de nationale trend. De situatie, ook rond de Zuid-Afrikaanse variant, zorgt voor extra waakzaamheid bij Oostendenaars, wat voelbaar is in het aantal mensen dat zich laat testen.
In de week van dinsdag 19 tot en met maandag 25 januari werden er in Oostende 142 besmettingen met corona vastgesteld. Dat is een stijging met 60 procent in vergelijking met vorige week. Relatief zijn dat ongeveer 198 besmettingen per 100.000 inwoners. Meer dan 40 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij de 65-plussers (58 in totaal).
Het permanente coronatestcentrum ziet de laatste dagen een grote stijging van het aantal mensen met symptomen die zich laten testen. Maandag werden meer dan 200 coronatesten uitgevoerd. De aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse variant heeft alvast voor extra waakzaamheid gezorgd bij de Oostendenaars. Ook de twee onderwijsnetten, het vrij onderwijs en het GO!, geven aan dat er een toename is van het aantal leerlingen dat thuisblijft omwille van quarantainemaatregelen of na een besmetting.
Zuid-Afrikaanse variant
Vorige zondag zetten het UZ Gent en het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid in de Koninklijke Stallingen een tijdelijk testdorp op. Twee doelgroepen werden getest om zo snel mogelijk zicht te krijgen op de verspreiding van de Zuid-Afrikaanse variant. Er kwamen 91 bewoners langs van de twee appartementsgebouwen waar al besmettingen met de variant waren vastgesteld. Een mobiele equipe van UZ Gent ging ook ter plaatse bij de appartementsgebouwen zelf om testen af te nemen van 16 mensen die minder mobiel zijn. Een tweede groep die gevraagd werd om naar het testdorp te komen, waren 81 hoogrisicocontacten. Dit zijn mensen die in nauw contact kwamen met besmette bewoners en personeel van de verschillende zorginstellingen waar de variant al opdook.
In totaal werden zondag dus 188 mensen extra getest. Dat leverde tot nu toe drie nieuwe vermoedelijke gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant en twee ‘gewone’ coronabesmettingen op in de appartementsgebouwen. Bij de hoogrisicontacten ging het over negen vastgestelde besmettingen, waarvan waarschijnlijk acht met de Zuid-Afrikaanse variant. Alle hoogrisicontacten verblijven voorlopig in quarantaine, ook wie negatief testte, en worden opnieuw getest zeven dagen na eerste test.
De extra testing van dit weekend leverde dus 14 nieuwe besmettingen op, waarvan vermoedelijk elf met de Zuid-Afrikaanse variant. Momenteel is er nog extra labo-onderzoek bezig op een aantal stalen, zodat over enkele dagen de volledige balans kan opgemaakt worden. Het mobiele testdorp wordt als positief geëvalueerd met een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. “Stad Oostende apprecieert de burgerzin van de Oostendenaars die op heel korte termijn opgeroepen werden om zich te laten testen”, klinkt het.
Woonzorgcentra en ziekenhuizen
Afgelopen weekend raakte al bekend dat de Zuid-Afrikaanse variant ook aanwezig is in een aantal zorgvoorzieningen in Oostende. Van de 22 bewoners en zeven medewerkers die eerder al positief testten in woonzorgcentrum Lacourt, werden 13 stalen al onderzocht en bleek het 13 keer over de Zuid-Afrikaanse variant te gaan. De kans is dus reëel dat dit ook voor de andere besmettingen het geval is. Binnen enkele dagen moet daar meer zekerheid over zijn.
Hetzelfde verhaal voor Sint Monica, waar zeven bewoners en vier personeelsleden positief testten afgelopen week. De zeven geteste stalen in het labo wezen allemaal op de Zuid-Afrikaanse variant. In het revalidatiecentrum BZIO (en dus niet in het bijhorende woonzorgcentrum) zijn sinds dit weekend nog 13 bijkomende besmettingen vastgesteld. Ook hier is al één bevestigde besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant.
In de Oostendse ziekenhuizen blijft het aantal patiënten met corona helaas stijgen. In AZ Damiaan worden op dit moment 32 patiënten met covid verzorgd, waarvan vier mensen intensieve zorgen krijgen. In AZ Damiaan zijn er nog geen gevallen bekend van de Zuid-Afrikaanse variant. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 31 patiënten die behandeld worden na besmetting met het coronavirus, waarvan één op de afdeling Intensieve Zorgen. Hier werd de Zuid-Afrikaanse variant al 14 keer vastgesteld.
Vaccinatiecentrum
Intussen wordt verder gewerkt aan de opstart van het vaccinatiecentrum: een aantal functies (waaronder de coördinator) is ingevuld, teams (met onder andere vrijwilligers) worden samengesteld en alle voorbereidingen worden verder getroffen. Vanaf volgende week kunnen er eventueel al een aantal dry-runs gebeuren. Dat zijn een reeks testen en oefeningen om te zien of alles goed werkt in het vaccinatiecentrum.
Verder herhaalt het stadsbestuur de vraag aan iedereen om de maatregelen goed op te volgen. Dat is de enige manier om de verspreiding van het virus (en eventuele varianten) tegen te gaan. Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende coronamaatregelen. Afgelopen week werden er 34 ‘corona-pv’s’ opgesteld: 19 voor het niet-naleven van de avondklok, 15 overtredingen op het samenscholingsverbod en één iemand die zich niet aan de mondmaskerplicht hield.
(HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier