43 West-Vlaamse gemeenten zetten 10.000 stappen vooruit als beweegvriendelijke gemeente

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

‘10.000 stappen: elke stap telt’ is een nieuw initiatief van Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het moet volwassenen aanzetten tot een actieve levensstijl. “Het project richt zich ook op de lokale besturen, zodat ze een beweegvriendelijke en gezondere gemeente kunnen opbouwen met gezondere inwoners”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Het project start dit jaar en loopt over vier jaar. “Dit jaar willen we de boodschap ‘elke stap telt’ zichtbaar maken in het straatbeeld. We voorzien wegwijzers met het aantal stappen. Dat zet mensen aan tot bewegen”, verduidelijkt Brecht Warnez die minister Wouter Beke (CD&V) en minister Ben Weyts (N-VA) om de cijfers vroeg. Daarnaast biedt het project ook kant-en-klare communicatiematerialen van de Vlaamse overheid, waar de lokale besturen mee gebruik van kunnen maken. “Vlaanderen voorziet 94.000 euro concreet materiaal, of 500 euro per gemeente.”

Methode werkt

De methodiek 10.000 stappen leidt effectief tot gedragsverandering. “Via het project wordt ingezet op alle werkzame elementen: straatsignalisaties, affiches, concrete acties, lokale media, stappentellers, website en app, intermediairs, intersectorale samenwerking en persoonlijk contact. We voorzien 43.000 euro voor de algemene campagnematerialen en bijkomend 50.000 euro voor communicatie naar burgers om de bewegingscultuur te laten leven in elke deelnemende gemeente”, weet Warnez.

73.458 deelnemers

“Er zijn momenteel in Vlaanderen 73.458 individuele deelnemers binnen de 10.000 stappen online registratietool”, geeft Brecht Warnez mee. Daarvan zijn momenteel 7.140 gebruikers actief. Dat wil zeggen dat ze het laatste jaar de website of app hebben gebruikt of gesynchroniseerd.

De 10.000 stappen-app is sinds januari 2018 al 21.160 keer gedownload. De app is automatisch gelinkt aan het platform. Met andere woorden: alle gegevens die in de app ingevoerd worden, worden ook automatisch aan het platform toegevoegd.

Werking naar groepen

Er zijn sinds de start van het project in 2018 al 2301 groepen aangemaakt binnen de online registratietool: 284 verenigingen, 997 bedrijven, 173 vrienden & familie, 222 onderwijsinstellingen, 140 andere en tot slot 485 steden en gemeenten. “Er kunnen ook steeds wedstrijden aangemaakt worden binnen en tussen groepen”, geeft Warnez mee.

Meer weten? Surf naar deze site

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.