25 gedetineerden moeten in de Brugse gevangenis op de grond slapen

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

25 gedetineerden moeten wegens plaatsgebrek op de grond slapen in de Brugse gevangenis. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op een recente vraag van senator Annick Lambrecht (SP.A).

Momenteel zijn er in de Belgische gevangenissen 148 grondslapers. Een record, met uitschieters in Antwerpen (78), Gent (32) en Brugge (25). Volgens de Brugse politica Annick Lambrecht, die zich al jaren het lot van de gedetineerden aantrekt, gaat het om een record.

“In 2018 waren er 128 gevangenen zonder bed. Na herhaalde parlementaire vragen dokterde toenmalig justitieminister Koen Geens een oplossing uit. Elke grondslaper kreeg een bed. Maar drie jaar later duikt hetzelfde probleem op en zitten we met een record aan gedetineerden zonder bed!”

“Dit zorgt ook voor een zeer gevaarlijke werksituatie voor de bewakers. Er worden teveel mensen in één cel opgesloten en dan ook nog op de grond gelegd. En dat in coronatijd, wanneer afstand houden een must is. Bovendien worden deze gedetineerden op deze manier ook echt niet voorbereid op reintegratie in de maatschappij”, hekelt Annick Lambrecht.

Stapelbedden

Justitieminister Vincent Van Quickenborne stelt: “Het kan gebeuren dat wanneer een arresthuis zich geconfronteerd ziet met een groot aantal opsluitingen op korte termijn, het aantal opsluitingen het aantal beschikbare bedden voor een korte tijdsduur overschrijdt. Instroom en uitstroom van gedetineerden zijn geen communicerende vaten. Waar mogelijk werden stapelbedden geplaatst om tegemoet te komen aan deze problematiek. Deze extra bedden betekenen geen formele verhoging van capaciteit maar zorgen er wel voor dat zoveel mogelijk mensen een bed kunnen krijgen.”

“Een meer structurele oplossing is de gevangeniscapaciteit verhogen. De bouw van de gevangenissen in Haren en Dendermonde is bezig en wordt deze regeerperiode afgerond. De bouw van de gevangenis te Antwerpen moet nog tijdens deze regeerperiode worden aangevat. De renovatie van Merksplas en de procedures voor extra capaciteit in Ieper, Ruiselede en Jamioulx worden voortgezet.”

“Deze structurele oplossingen mogen niet het enige antwoord zijn. Een snellere rechtspleging moet het ook mogelijk maken om de duur van de voorlopige hechtenis te verkorten, aangezien bijna 38 procent van de gevangenisbevolking nog steeds bestaat uit personen die in voorlopige hechtenis zitten. Deze verbetering zal ook een effect hebben op de overbevolking”, aldus Vincent Van Quickenborne, die verwijst naar zijn 10-puntenplan voor de gevangenissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier