200 scholieren leggen samen examens af in sporthal: “Voelt een beetje als uitgaan”

© Thijs Pattyn
© Thijs Pattyn
Redactie KW

Op vraag van de leerlingen is Immaculata de eerste en voorlopig enige Ieperse school die examens organiseert buiten de schoolmuren. Meer dan 200 leerlingen kunnen sinds vrijdag terecht in een van de stedelijke sporthallen voor het maken van hun examens.

“We doen dit uitzonderlijk op vraag van de leerlingen zelf”, zegt Lut Rooryck, technisch adviseur van Immaculata. “Door de coronamaatregelen hebben we op school ruimte tekort om de schriftelijke examens enkel in de voormiddag te laten afleggen. Door praktische bezwaren rond het openbaar vervoer en omdat de leerlingen hun namiddag willen vrijhouden om te studeren, gingen we op zoek naar een oplossing buiten de school.”

In samenwerking met Stad Ieper werd Sporthal 2 ingericht als examenruimte. “Dat was een hele karwei”, aldus Rooryck. “We rolden matten uit om de sportvloer te beschermen tegen de stoelen en tafels. We nemen dit extra werk er graag bij, omdat we beseffen dat het voor onze leerlingen een moeilijke periode is. Ze kunnen bijvoorbeeld het einde van de examens en de feestdagen niet vieren zoals ze dat gewoon zijn. Daarom willen we de beste omstandigheden creëren om hun examens af te leggen. Elke leerling heeft een vaste plek van vier vierkante meter. Zo kunnen we maximaal 224 leerlingen plaatsen in deze sporthal.”

Vrienden terugzien

“We zijn iedereen dankbaar voor alle moeite”, reageert Annabel Vandamme (17) uit het zesde jaar sociale en technische wetenschappen. “Mijn eerste examen godsdienst verliep goed in de sporthal. Het is de eerste keer dat we examens maken in zo’n grote groep. Dat is indrukwekkend, motiverend en leuk, want zo zien we – vanop afstand en vanachter mondmasker – heel wat vrienden terug. Het voelt een beetje als uitgaan.”

Immaculata is de enige Ieperse school die ruimte zoekt buiten de eigen schoolmuren. “Het is de school met de meeste leerlingen op een beperkte ruimte”, aldus schepen van Onderwijs Eva Ryde (N-VA). De school werd dit jaar ook relatief zwaar getroffen door coronabesmettingen, maar de rust lijkt nu teruggekeerd. (Thijs Pattyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier