Zara (19) als jongste pilote ooit vertrokken voor vlucht rond de wereld

© (Foto BELGA)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Zara Rutherford (19), een meisje met de Brits-Belgische nationaliteit en Kortrijkse roots, is woensdagvoormiddag vertrokken voor een vlucht rond de wereld vanop de luchthaven in Wevelgem. Ze doet dit ineen ULM, een ultra licht motorluchtvaartuig.

Zara wil maar liefst drie records vestigen. Ze is de eerste vrouw die zo’n vlucht solo doet, en daarnaast is ze ook de jongste vrouw dit doet (de vorigewas 30 jaar). Tot slot is ze de eerste die het met zo’n licht vliegtuig wil volbrengen. Zara zal over 52 landen en vijf continenten vliegen.

Zara is geboren in Kortrijk en woont met haar ouders – haar papa is een Brit, haar mama een Kortrijkse – in Sint-Genesius-Rode. Ze heeft nog heel wat familie in de streek en ook haar grootmoeder Anne Vlieghe woont nog altijd in Kortrijk. Sam Rutherford, de vader van Zara, is een gekend piloot, maar ook haar moeder is pilote.

Onder ruime internationale persbelangstelling en in het bijzijn van vele familieleden is Zara woensdagvoormiddag vertrokken. Ze werd tijdens een persconferentie toegesproken door Ruth Vandenberghe, plaatsvervangend burgemeester van Kortrijk, en kreeg bij vertrek een ‘watersalut’ van de brandweer van Kortrijk Airport. (EDB)

© (Foto EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.