18 Vredesambassadeurs in de Westhoek

© (Foto ACK)
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Op zaterdag 16 oktober werden op het stadhuis de 18 vredesambassadeurs van de Westhoekgemeenten en steden samen met het magazine Iedereen Vredesambassadeur voorgesteld.

De vredeswerking ‘Westhoek Vredeshoek’, die ondersteund wordt door de provincie West-Vlaanderen, wil lokale besturen ondersteunen bij de ontwikkeling van een vredesbeleid. Burgemeester Lies Laridon opende: “Diksmuide is onlosmakelijk verbonden met de Vrede maar vrede is meer dan oorlog vermijden, vrede begint dicht bij jezelf. Het leren begrijpen van andere mensen, het verdraagzaam zijn dat zijn de kleine beginstappen naar een grotere vrede.”

Westhoek Vredeshoek beslaat 18 steden en gemeenten in de Westhoek die ieder zijn eigen verdienstelijke inwoner naar voor schoof en tot vredesambassadeur benoemden, mensen die op verschillende vlakken zowel beroepshalve als vrijwillig de weg naar vrede banen. Voor stad Diksmuide werd dat Ilse De Ruytter.

‘Mensen verbinden maakt iedereen beter, ook u!’ is de slagzin van Ilse, actieve vrijwilliger bij ’t Vlot, De Klapstoel, Taalbazaar, Femma, Leren Fietsen en nog heel wat meer. “Ik wil een wegwijzer zijn voor wie het moeilijk heeft, in armoede leeft of geïsoleerd raakt, Vlaming of nieuw Belg dat doet er niet toe, een helpende hand, een duwtje in de goede richting dat wil ik aan iedereen bieden.”

De gemeente Houthulst koos voor Koen Heughebaert een omnivalente persoon met respect voor de natuur. ‘De assepoestereconomie kan iedereen gelukkig maken’ is de basiszin van Koen. Koen woont samen met zijn echtgenote Mieke Terriere in de Houthulstse deelgemeente Jonkershove. Natuurgids, biokok, cafébaas, tuinier, kinderanimator, ecologische stukadoor, restauranthouder, lesgever dat en nog zoveel meer is Koen. In zijn café Het Groen Kaffee biedt hij zijn klanten alles aan maar verrast graag met alternatieve bieren en limonades uit eigen streek. Zijn tuin ‘ De Groene Hemel’ is een paradijs waar kinderen midden de mooie natuur kunnen spelen, waar ouders gezellig kunnen babbelen en waar altijd heel wat te zien is. “Mijn baseline is ‘Alternatief voor iedereen’, nooit dwingend maar inspirerend en informeren”, besluit Koen.

De andere ambassadeurs zijn: voor De Panne Stephan Houtman, Heuvelland koos voor Bruno Libbrecht, Voor Ieper werd het Filip Boury. Met Marc Staelens heeft Koekelare zijn vredesambassadeur, Aäron Fabrice De Kisangani werd de vredesambassadeur van Koksijde, voor Kortemark werd het Ann Sap. In Langemark werd het Sien Derdaele. In Lo-Reninge is het niet een persoon maar wel een groep, namelijk WZC De Zilvervogel. De kleinste stad van België, Menen, koos voor Peace Village en in Nieuwpoort werd het het OKAN-team. Poperinge vond zijn ambassadeur in de persoon van Geert Cappelaere en Veurne in Siebe Jonckheere. In Vleteren werd het Lieve De Busscher, in Wervik An Maes en in Zonnebeke Katrien Schoonhere.

De vredeswerking wil alle burgers van de Westhoek betrekken bij hun verhaal. Zo zijn ze in elke gemeente op zoek gegaan naar iemand die, soms zonder het zelf te weten, de vredesgedachte uitdraagt. Deze 18 verhalen werden gebundeld in een publicatie met als doelstelling dat ze inspireren bij anderen. ‘Westhoek Vredeshoek’ is er immers van overtuigd dat de Westhoek nog meer personen verbergt met een boeiend verhaal. De publicatie wordt verspreid via scholen, verenigingen en bibliotheken en de publicatie wordt ook op het Vredeslicht voorgesteld. Het wordt jaarlijks, in december, vanuit Bethlehem via Israël overgevlogen naar Europa, meer bepaald Oostenrijk. Van daaruit wordt het verder verspreid over Europa. Ook Ieper wordt aangedaan. ‘Westhoek Vredeshoek’ ondersteunt dit initiatief en samen met de 18 gemeenten helpen ze op zaterdag 18 december mee om dit licht te verspreiden in heel de Westhoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier