Zuhal Demir voorziet 43 miljoen voor 49 West-Vlaamse rioleringen

© gf
Paul Cobbaert
Paul Cobbaert journalist

De Vlaamse regering investeert 43 miljoen euro in 49 West-Vlaamse rioleringsprojecten. Dat maakt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekend. Zij riep vorige maand de lokale besturen op om rioleringsprojecten die onze waterkwaliteit vooruit helpen, niet langer op de lange baan te schuiven.

De Vlaamse regering wil met deze subsidieronde gemeenten die wel willen investeren, een extra duw in de rug te geven. De oproep kende veel succes. Maar liefst 180 rioleringsprojecten, goed voor een totaal investeringsbedrag van 291 miljoen euro, kunnen rekenen op steun van de minister. Vlaanderen neemt daarvan 158 miljoen euro voor zijn rekening.

“Dat is een forse hefboom”, aldus Demir die erop wijst dat de rioleringsgraad veel beter moet. “Dat bleek ook uit een recente Pano-uitzending die onaanvaardbare situaties voor het leefmilieu in beeld bracht en de noodzaak aantoonde van investeringen in rioleringen door lokale besturen. De voorbije jaren bleek echter dat Vlaanderen moeite heeft om zijn investeringsmiddelen voor rioleringswerken aangewend te krijgen, omdat de lokale besturen hun deel van de centen niet op tafel leggen of omdat ze hun projecten uitstellen.”

West-Vlaanderen op twee

Demir besloot daarom een nieuwe oproep te lanceren. Alle projecten die weerhouden werden, zullen volgend jaar al uitgevoerd worden. Limburg kan rekenen op het grootste deel van de subsidiepot (58 miljoen euro voor 43 projecten). West-Vlaanderen staat op twee met 43 miljoen euro voor 49 projecten. Die projecten liggen verspreid over de hele provincie: Alveringem, Ardooie, Beernem, Brugge, Blankenberge, Damme, De Haan, De Panne, Gistel, Houthulst, Izegem, Koksijde, Kortrijk, Kuurne, Menen, Meulebeke, Oostrozebeke, Roeselare, Ruiselede, Torhout, Veurne, Wervik, Wielsbeke, Zedelgem, Zuienkerke en Zwevegem.

Demir heeft tegelijk ook 50 IBA-projecten goedgekeurd, goed voor 122.500 euro subsidies. Sommige gebouwen en woningen liggen te veraf om een aansluiting via de riolering te voorzien. Een eigen waterzuivering (IBA – individuele behandeling van afvalwater) vormt hier de oplossing. Dat gaat onder meer over 20 projecten in Ieper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier