Wie worden al de nieuwe gezichten van Vlaams Belang ?

Immanuel De Reuse maakt tien jaar na zijn vader wijlen Herman De Reuse zijn entree in het Vlaams Parlement. © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Zoals de kaarten nu liggen kan Vlaams vijf zetels halen in het Vlaams Parlement en vier in de Kamer. Wie zijn de nobele onbekenden die binnenkort al die zetels zullen innemen ?

In de vorige legislatuur was Stefaan Sintobin uit Brugge het enige West-Vlaamse parlementslid voor Vlaams Belang. Als kopman voor de Vlaamse lijst is hij uiteraard opnieuw verkozen. Lut Deforche uit Roeselare stond tweede, maar volgens een vooraf gemaakte interne afspraak zal ze niet zetelen en geeft ze haar zetel door aan stadsgenoot Immanuel De Reuse. Hij is de zoon van Herman De Reuse, die van 1995 tot 2009 Vlaams parlementslid was voor Vlaams Blok en later Vlaams Belang. Immanuel is fractieleider in de gemeenteraad van Roeselare en ook al geruime tijd provincieraadslid. Ook Yves Buysse, gemeenteraadslid in Brugge, oud-senator en al meerdere keren kandidaat voor nationale verkiezingen, kan nu naar Brussel. Op de vierde plaats van de Vlaamse lijst staat Frieda Deschacht uit Oostende. Zij is de echtgenote van oud-Vlaams parlementslid Christian Verougstraete en zou naar we vernamen effectief ook zetelen als ze vekozen is. Als de vijfde zetel behouden blijft, dan kan allicht kunnen ook Carmen Ryheul uit Kortrijk naar het Vlaams parlement.

In de Kamer wordt het alvast dé grote entree van Wouter Vermeersch uit Kortrijk, de man die zijn politieke loopbaan nog is begonnen bij Lijst Dedecker. Ook kandidaat nummer 2, Dominiek Sneppe uit Zedelgem, kan naar het federaal parlement. En zo goed als zeker kan Kurt Ravyts uit Zuienkerke eindelijk zelf eens in de zetel gaan zitten. Hij is al jarenlang beroepshalve verbonden aan het Vlaams Belang en was in de voorbije legislatuur dé sterke man achter Stefaan Sintobin in het Vlaams Parlement. Kurt is ook al meer dan tien jaar provincieraadslid en wordt daar door vriend en vijand erkend als dé grote dossiervreter en dossierkenner. Als Vlaams Belang ook effectief de vierde Kamerzetel in de wacht sleept die er nu in zit, dan komt Nathalie Dewulf, gemeenteraadslid in Izegem, in beeld.

Kurt Ravyts : na jarenlang werk op de achtergrond straks allicht in een eersterangsrol in de Kamer.
Kurt Ravyts : na jarenlang werk op de achtergrond straks allicht in een eersterangsrol in de Kamer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten