Wie bestuurt mee met CD&V in Oostkamp?

© NDB
Redactie KW

Met de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018, nu nog minder dan een jaar, in het verschiet, blikken we ook met Oostkamp even vooruit. Levert het CD&V-bastion opnieuw zetels in? Is N-VA opnieuw de te duchten concurrent? En wie wordt coalitiepartner, en tegelijk een ‘kleine’ overwinnaar?

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten omschreef de gemeente Oostkamp twee weken geleden als: “In mijn doortocht doorheen Vlaanderen steekt Oostkamp er echt bovenuit.” Veel werk lijkt er dus niet om kiezers te overtuigen. Al blijft burgemeester Jan de Keyser (CD&V) graag ambitieus. De kersverse burgervader – Jan de Keyser nam dit jaar de burgemeesterssjerp over van een afzwaaiende Luc Vanparys – wil met CD&V absoluut het voortouw nemen. “We spelen onze kennis en ervaring zonder meer uit”, stelt hij. “We horen vaak bij de bewoners: ‘In Oostkamp heb je alles’. Dat willen we graag zo houden. Dit is geen einddoel maar een tussenstap naar een gemeentebestuur dat nog dichter staat bij de burger.”

Dicht bij de burger

Met de realisatie van Visie 2030 stelden CD&V en coalitiepartner SP.A een toekomstformat voor aan de burgers dat moet zorgen voor een sterkere relatie tussen overheid en samenleving. Een pilootproject, en daar heeft de oppositie wel wat moeite mee. Patrick De Groote (N-VA) stelde recentelijk: “Visie 2030 is een voorbeeld van gestuurde democratie. Iedereen werkt eraan mee, maar eigenlijk staat er niets in. Het gemeentebestuur neemt minderinitiatieven, en laat dat aan de verenigingen, weliswaar in een regisserende rol. Het risico ligt dan wel bij de verenigingen.”

Jan de Keyser.
Jan de Keyser.© GS

Burgemeester de Keyser duidt dan weer op de betrokkenheid van de burger: “De bereidheid bij de mensen om mee te denken, is enorm groot. Daarbij, en heel belangrijk, de nota 2030 werd unaniem goedgekeurd tijdens de voorbije gemeenteraad. Politieke profilering staat, jammer genoeg, vaak een goede discussie over inhoud in de weg.”

“We willen graag de kans krijgen om mee te besturen” – Stefaan Bollaert (N-VA)

N-VA-collega Stefaan Bollaert kijkt alvast strijdlustig naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. “In 2012 konden we zes bijkomende zetels binnenhalen”, duidt Bollaert. “Nu willen we graag de kans krijgen om mee te besturen. We moeten geen speld in een hooiberg zoeken, Oostkamp wordt goed geleid. Toch denk ik dat we constructief kunnen meedenken aan een nog sterker beleid. Dan denk ik aan betere fietsverbindingen, meer aandacht voor groenbeleid. Neem het groenafval, dat nog altijd betalend is. Daarbij moeten inwoners van Baliebrugge ettelijke kilometers maken om hun groenafval kwijt te kunnen in containerparken.”

Patrick De Groote.
Patrick De Groote.© a-RN

In de onderlinge strijd mag zeker ook niet, de nu nog steeds zittende coalitiepartner, SP.A vergeten worden. SP.A behaalde drie zetels en kon mee besturen. Schepen Christine Beke: “Hoewel de peilingen niet super zijn, gaan we met een jonge, enthousiaste ploeg aan het werk. ‘Samen sterker’ blijft onze slogan. We hebben de afgelopen jaren actief kunnen meewerken aan een sociaal beleid en willen dit graag verder zetten.” Sinds 2012 zetelen Christine Beke, als tweede schepen, en Franky De Jonghe, voor SP.A in het schepencollege. “Zelf had ik niet de meest in het oog springende bevoegdheden (onder meer Burgerzaken en Groenbeleid, red.). Toch hebben we met de groendienst heel wat bereikt. Nu wordt ook het parkbeheerplan verder uitgewerkt, voor zo’n 800.000 euro. Daarin bekijken we zowel het Beukenpark, de Hoge Dreef als de Valkaart.”

Koffiedik kijken

Voor de partijen Vlaams Belang, 8020Blauw en Groen wordt het koffiedik kijken of de algemene trend bij de partijen voor verandering kan zorgen. 8020Blauw kan alvast niet doorslaggevend zijn in een gemeente rijk aan kleine zelfstandigen en detailhandelaars. “Vorige keer zijn we getekend geweest door de sterke opkomst van N-VA”, duidt Miguel Chevalier van 8020Blauw. “De uitdaging voor Oostkamp? Hoe zorg je voor een evenwicht tussen een moderne gemeente en het authentieke karakter? Oostkamp leunt aan bij Brugge en verstedelijkt beetje bij beetje, terwijl Ruddervoorde heel landelijk is.”

“Het gaat erom dat Oostkamp zijn eigenheid kan bewaren in de snel evoluerende maatschappij. Daarbij denk ik spontaan aan mobiliteit en ruimtelijke ordening. Met 8020Blauw trokken we als eerste aan de alarmbel voor de camera’s op alle invalswegen naar Oostkamp. Die zijn er na lang aanmodderen toch gekomen. Visie 2030 is een goede start, maar het proces staat voortdurend in beweging. Daarin moeten we de juiste keuzes maken”, besluit Miguel Chevalier.

(NDB)